Śliwki pyszne są, nie trzeba o tym przypominać.A ciasta ze śliwkami... Poezja!
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 165 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- 2 dag drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- szklanka mąki
- 4 łyżki cukru
- jajko
- łyżka masła
- 1/2 kg śliwek
- łyżeczka mielonego cynamonu
- tłuszcz i bułka tarta do blachy
Etapy przygotowania
Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem. Wsypać po łyżeczce mąki i cukru, rozczyn odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski, dodać połowę cukru, wyrośnięty rozczyn i miękkie masło. Wbić jajko, wyrobić ciasto. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Śliwki umyć, rozkroić, wyjąć pestki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką.
Na wierzchu ułożyć śliwki. Posypać je cynamonem.
Piec 25-30 minut w temp. 180 stopni C. Posypać resztą cukru.
Zdjęcie śliwki:)
Smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura