Łasuch Łasuch
27
BLOG

Sezon na na śliwki uważamy za rozpoczęty

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 4

Śliwki pyszne są, nie trzeba o tym przypominać.A ciasta ze śliwkami... Poezja!

Placek ze śliwkami

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 165 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 2 dag drożdży
  • 1/3 szklanki mleka
  • szklanka mąki
  • 4 łyżki cukru
  • jajko
  • łyżka masła
  • 1/2 kg śliwek
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • tłuszcz i bułka tarta do blachy

Etapy przygotowania

Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem. Wsypać po łyżeczce mąki i cukru, rozczyn odstawić w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiać do miski, dodać połowę cukru, wyrośnięty rozczyn i miękkie masło. Wbić jajko, wyrobić ciasto. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.

Śliwki umyć, rozkroić, wyjąć pestki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką.

Na wierzchu ułożyć śliwki. Posypać je cynamonem.

Piec 25-30 minut w temp. 180 stopni C. Posypać resztą cukru.

Zdjęcie śliwki:)

Smacznego:)

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Kultura