Łasuch Łasuch
48
BLOG

Pomysł na Bożonarodzeniową szynkę

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 2

Może taka szynka na Święta?

Bożonarodzeniowa szynka pieczona

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Kaloryczność: 540 kcal

Składniki

  • 80 dag szynki wieprzowej
  • Przyprawa do wieprzowiny PRYMAT
  • 25 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

 ■ Mięso umyć, osuszyć, natrzeć ze wszystkich stron przyprawą do wieprzowiny, solą i pieprzem.

■ Pokruszone drożdże wymieszać z 1/3 mąki, mlekiem i cukrem, odstawić na 5 minut. Do pozostałej mąki dodać zaczyn, szczyptę soli, jajka i masło, zagnieść ciasto, odstawić na 25 minut. Ponownie zagnieść i włożyć na 30 min do lodówki.

■ Ciasto rozciągnać (odkroić kawałek do dekoracji). Ułożyć szynkę, owinąć ciastem. Z reszty ciasta zrobić ozdoby, przykleić, posmarować rozmąconymi żółtkami. Piec 40 min w temp. 180°C. Pieczeń można podgrzać: skropić wodą i wstawić do pieca na 25 min (150°C).

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Kultura