Szpinak zdrowym warzywem jest i basta! to poza wszelką dyskusją. anemicy powinni szpinak zajadać łyżkami. Niestety nie zawsze wszystkim szpinak smakuje. dzisiaj przepis na naleśniki, które powinny zasmakowac każdemu. mam nadzieję:)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Kaloryczność: 455 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
- 6 łyżek mąki pszennej
- białko
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- 15 dag szpinaku
- cebulka dymka
- 60 g wędzonej piersi indyka w plasterkach
- 2 łyżki twarogu
- łyżeczka soku z cytryny
Etapy przygotowania
Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wodą, szczyptą soli, białkiem i łyżką oleju. Odstawić na ok. 10 min.
Szpinak umyć, otrzepać i na moment zanurzyć w osolonym wrzątku, odcedzić, zahartować zimną wodą, odcisnąć nadmiar wody, drobno posiekać.
Cebulkę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Pierś indyka pokroić na paseczki. Twaróg wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni teflonowej usmażyć naleśniki. Każdy posmarować twarogiem, następnie ułożyć nieco szpinaku i paski piersi indyczej. Zawinąć ciasne ruloniki, podawać naleśniki ze szpinakiem udekorowane plasterkami cytryny.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości