Łasuch Łasuch
184
BLOG

Naleśniki ze szpinakiem

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 5

Szpinak zdrowym warzywem jest i basta! to poza wszelką dyskusją.  anemicy powinni szpinak zajadać łyżkami. Niestety nie zawsze wszystkim szpinak smakuje. dzisiaj przepis na naleśniki, które powinny zasmakowac każdemu. mam nadzieję:)

Naleśniki ze szpinakiem

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Kaloryczność: 455 kcal

Ilość porcji: 8

Składniki

  • 6 łyżek mąki pszennej
  • białko
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 15 dag szpinaku
  • cebulka dymka
  • 60 g wędzonej piersi indyka w plasterkach
  • 2 łyżki twarogu
  • łyżeczka soku z cytryny

Etapy przygotowania

Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wodą, szczyptą soli, białkiem i łyżką oleju. Odstawić na ok. 10 min.

Szpinak umyć, otrzepać i na moment zanurzyć w osolonym wrzątku, odcedzić, zahartować zimną wodą, odcisnąć nadmiar wody, drobno posiekać.

Cebulkę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Pierś indyka pokroić na paseczki. Twaróg wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.

Na patelni teflonowej usmażyć naleśniki. Każdy posmarować twarogiem, następnie ułożyć nieco szpinaku i paski piersi indyczej. Zawinąć ciasne ruloniki, podawać naleśniki ze szpinakiem udekorowane plasterkami cytryny.

 

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (5)

Inne tematy w dziale Rozmaitości