szpak80 szpak80
533
BLOG

Czy Rzepliński z TK jest podobny do aktora Jana Nowickiego? (+gramatura posiłku)

szpak80 szpak80 Polityka Obserwuj notkę 6

Zacznę od tytułowego końca.

"Trybunał ogłosił przetarg, który ma wyłonić operatora „do obsługi konferencji i uroczystości z okazji Jubileuszu 30-lecia Trybunału Konstytucyjnego, polegającej na organizacji i zapewnieniu usług hotelarskich, konferencyjnych, restauracyjnych (w tym cateringowych) i transportowych”. (wpolityce.pl)

Koszt imprezy przewidziano na 650-750 tys zł (kwota netto, bez VAT)

 

"(...)  7) Wymagania dotyczące menu:

Gramatura posiłku - 800g/na osobę
(gramatura posiłku obejmuje: przekąski, zupy, danie główne, dodatki węglowodanowe, sałaty i surówki, desery i owoce; nie obejmuje natomiast: aperitifu, napoi z dodatkami oraz wina)

Aperitif - soki, woda oraz wino musujące w rodzaju Prosecco lub innerównorzędne lub porównywalnej jakości niż wskazane, napoje te mają byćserwowane przez kelnerów w wejściu do Arkad od strony schodów ruchomych,

Zimne przystawki (4 przystawki na osobę): mięsa pieczone po polsku (schab ze śliwką, karkówka, boczek), z sosemchrzanowym i piklami, wędzony łosoś i pstrąg, podane z ziołowym sosem śmietanowym, plastramikalarepki i świeżym koprem,  sałata zielona ze szparagami, młodymi marchewkami i kwiatami cukinii, pieczone i marynowane młode buraczki, ze świeżym serem kozim, rukolą iprażonymi pestkami dyni, sałata z różnych odmian pomidorów, z liśćmi bazylii, 4 dodatkowe rodzaje przystawek do ustalenia z Zamawiającym zgodnie z preferencjami żywieniowymi gości.

Zupy serwowane ze stalowych podgrzewaczy: rosół z bażanta i perliczki z kołdunami, grzybowa z łazankami (borowikowa lub kurkowa),
krem z dyni z pestkami słonecznika.

Danie główne (serwowane ze stalowych podgrzewaczy): smażona sola w sosie śródziemnomorskim z kaparami, oliwkami i pomidorkami cherry,
pieczony udziec jagnięcy z owocami czarnej porzeczki i Creme de cassis, delikatne kawałki kurczaka pieczone z warzywami w sosie pomidorowym, makaron z cukinią i suszonymi pomidorami w sosie serowym.

Sałaty i sałatki: 3 rodzaje do wyboru: mieszane warzywa na parze, mieszane sałaty z oliwkami i grzankami, sałata śródziemnomorska z kozim serem.

Dodatki: młode ziemniaki i młode marchewki w koperkowym maśle, ryż, mini kopytka, krokieciki ziemniaczane (3 do wyboru), pieczywo mieszane w tym bułeczki koktajlowe bez ograniczeń, masłosmakowe, oliwy smakowe, wybór dipów.

Desery: tarta cytrynowa, ciasto czekoladowe z musem malinowym, rogaliki z konfiturąz płatków róż, kruche babeczki z kajmakiem – łącznie 5 dkg na osobę, ciasteczka koktajlowe wybór, w fiszbinach – 1 szt. na osobę, musy i kremy w mini pucharkach 1 szt. na osobę, owoce sezonowe i krojone – 20 kg dla wszystkich uczestników.

Napoje wraz z dodatkami: wybór kaw dobrej jakości, wybór herbat dobrej jakości np. Dilmah lub innych porównywalnej jakości, woda mineralna (gazowana i niegazowana, minimum 0,2 l każdego rodzaju na osobę) oraz soki owocowe krajowe bez cukru (conajmniej 2 rodzaje minimum 0,2 l każdego rodzaju na osobę), mleko lub śmietankę do kawy, cukier (biały i brązowy), słodzik, cytryna.

Wino: wino w rodzaju Luigi Leonardo – czerwone [np. Sangiovse, I.G.T, Włochy 2013], wino w rodzaju Luigi Leonardo – białe [np. Chardonnay Trebbiano, I.G.T,Włochy, 2013] łącznie po 2 kieliszki na osobę (600 kieliszków - 100 butelek wina), w uzgodnieniu wino o równoważnej wartości rynkowej i porównywalnej jakości.

(...)

"5) obiad w restauracji Muzeum Historii Żydów Polskich - obiad musi składać się z 4 dań z napojami (przystawka, zupa, danie główne, deser, napoje: woda, kawa, herbata oraz 200 ml wina na osobę). Obiad w limicie cenowym do 120 zł brutto na osobę. Wybór menu do ustalenia z Zamawiającym. (...)"

***

Też odnosicie wrażenie, że Rzepliński z TK jest podobny z wyglądu do aktora Jana Nowickiego?

film już usunięty na żądanie TVN, ale jest kopia:

  
 

szpak80
O mnie szpak80

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (6)

Inne tematy w dziale Polityka