GOLONKA PO BAWARSKU
Klasyczny przepis na golonkę w marynacie z ciemnego piwa. Z zapiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą smakuje wybornie!
DO OBGOTOWANIA GOLONKI
-
4 golonki wieprzowe po 300-400 g
-
2 liście laurowe
-
4-5 ziaren ziela angielskiego
-
6 ziaren pieprzu czarnego
-
1 kostka bulionu warzywnego lub suszu warzywnego
-
4 łyżeczki soli
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
1 cebula
-
po kawałku pora i selera korzeniowego
MARYNATA
-
350 ml ciemnego piwa
-
4 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
-
1 łyżka majeranku
-
1 łyżka kminku
-
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
-
2 cebule pokrojone w półplasterki
PRZYGOTOWANIE
Umyte golonki wkładamy do sporego garnka, dodajemy przyprawy (bez warzyw), zalewamy wodą i gotujemy około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze około 45 minut. Ugotowaną golonkę ostudzamy. Wywar wykorzystujemy do dowolnej zupy.
Z podanych składników (oprócz cebuli) przygotowujemy marynatę. Skórkę na golonkach nacinamy w kratkę, golonki zalewamy marynatą, mięso dobrze nią nacieramy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Golonki co jakiś czas obracamy w marynacie.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Golonki wyjmujemy z marynaty, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, obkładamy półplasterkami cebuli, polewamy marynatą i pieczemy około 40-45 minut.
JAK PODAWAĆ
Najlepiej smakuje podana z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustą.
My mieszkańcy śląska jako ukryta opcja niemiecka lubimy golonkę po bawarsku bo – no wiadomo opcja niemiecka.