Cesarski przysmak
W Chińskiej kulturze zupa z płetw rekina jest tradycyjnym daniem przygotowywanym na specjalne okazje lub by uhonorować zacnych gości. Dawniej jadano ją tylko na cesarskim dworze. Rekin był zawsze trudny do upolowania i to sprawiło, że jego mięso było i jest bardzo drogie.
Płetwy rekina można łatwo suszyć i przechowywać i w związku z tym mogą być transportowane daleko od wybrzeża morskiego.
Płetwy rekinów to obecnie jeden z najbardziej wartościowych i poszukiwanych produktów pochodzenia rybiego. Do niedawna handel tym towarem był ograniczony. Obecnie masowy wzrost zamożności na Dalekim Wschodzie oraz udoskonalone techniki łowienia ryb spowodowały znaczne zwiększenie połowów rekina. Większa popularność nie przyczyniła się jednak obniżki ceny tego specjału.
Cena płetwy grzbietowej dużego rekina wielorybiego wzrosła w Chinach w ciągu ostatniego roku o 50% i obecnie wynosi 15 000 dolarów. Wartość mięsa i płetw dużego
rekina wielorybiego sięga dziesiątek tysięcy dolarów.
Foto: Xinhua
Moje credo:skromna osoba niegodna poznawania wspaniałych talentów, tylko sprawdza, czy to prawda, że nigdy nie pojmie ducha tej wielkiej kultury. _____________________________________________________ Zapraszam do czytania mojego blogu polityczno- makroekonomicznego "Chiny widziane z daleka". _____________________________________________________"W Chinach ideałem mężczyzny był przez stulecia młodzieniec-uczony i poeta, o wrażliwej duszy artysty, pretendujący do roli mandaryna-administratora, dzięki swej pracowitości, uczoności i cnotom moralnym zdobywający wysoką pozycję społeczną. Gardził on wszelkimi działaniami wymagającymi siły fizycznej, gdyż trenował jedynie swój umysł i samodyscyplinę, nie zaś ciało."- prof. Gawlikowski ________________________________________________ __ Adres: wiesiekp@poczta.onet.pl
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości