9 obserwujących
596 notek
1218k odsłon
549 odsłon

Mleko - białe zdrowie, ale nie dla wszystkich

Wykop Skomentuj5

Większość specjalistów żywienia uznaje mleko za bardzo wartościowy produkt spożywczy. Mimo to jest coraz więcej przeciwników jego spożywania. Najczęściej niesłusznie.

Mleko jest wydzieliną gruczołu mlekowego samic ssaków, która pojawia się w czasie laktacji. Z żywieniowego punktu widzenia, najważniejsze i najczęściej spożywane jest mleko krowie. Jest dobrym źródłem składników mineralnych, jak wapń, fosfor, potas, sód, magnez i chlor. Oprócz tego, w jego składzie znajdują się witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. Ważnym składnikiem jest także kwas cytrynowy, tworzący rozpuszczalne sole wapnia, magnezu i potasu.

Wśród najważniejszych substancji, będących częścią mleka, należy wymienić kazeinę, albuminy, immunoglobuliny, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, laktozę oraz tłuszcz mleczny i kwas mlekowy. Specjaliści uznają mleko za prawdziwą bombę zdrowotną, a jednocześnie podkreślają, że wiele zarzutów pod jego adresem wynika z niewiedzy.

Prawdą jest jednak, że z mlekiem mogą wiązać się alergie pokarmowe, najczęściej wywoływane przez kazeinę, β-lakto-globulinę, α-lakto-albuminę, a także albuminy surowicy krwi. Dodatkowo, z racji niedoborów specyficznych enzymów w naszym ustroju, może występować także nietolerancja laktozy lub galaktozy.

Co ciekawe, laktozę źle toleruje 65-100% Azjatów, głównie z Dalekiego Wschodu. Wśród nich aż 95% Chińczyków. W Ameryce Północnej, nie toleruje jej 45-81% czarnoskórych mieszkańców, czwarta część białych Amerykanów oraz do 75% Indian. W Europie problem dotyczy około 20-25% Polaków, 18% Finów, 10% Szwajcarów i blisko 2% Szwedów. Ogółem, tylko 1/3 ludzkości spożywa mleko.

Pod koniec lat 70. XX wieku pojawiła się teza, że mleko jest produktem szkodliwym na człowieka. Ma odpowiadać za rozwój chorób nowotworowych - odwapnianie kości. Co więcej, jego spożywanie ma być sprzeczne z naturą. Zdaniem przeciwników białego napoju, picie krowiego mleka (i nie tylko) powinniśmy zakończyć w wieku 2 lat.

Podobnych twierdzeń nie potwierdziły badania naukowe. Zdaniem naukowców, jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, nie istnieją żadne powody, dla których należałoby wyeliminować mleko i jego przetwory z naszej diety. Dotyczy to także ludzi otyłych i z nadwagą, które powinny ograniczyć spożycie tłustego mleka. Mimo to sięganie po produkt odtłuszczony również nie jest wskazane, głównie z uwagi na witaminę D i inne, rozpuszczalne w tłuszczach.

Warto przy tym uważać na mleko prosto od krowy, które zwyczajowo uznajemy za najlepsze i najzdrowsze. Wynika to przede wszystkim z zagrożenia mikrobiologicznego, ze szczególnym uwzględnieniem bakterii z rodzaju Salmonella, Shigella, Listeria, Escherichia i gronkowców. Skażenie może dotyczyć także chorobotwórczych wirusów, jak choćby HAV, wywołujący wirusowe zapalenie wątroby typu A, a także ECHO i Coxsackie, prowadzące do zapalenia opon mózgowych. W takim mleku może znajdować się wirus Polio.

WA

 

Wykop Skomentuj5
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie
Współpracujemy z portalem Medme

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości