Dieta Montignaca to tak naprawdę sposób na zdrowe odżywianie.
Dieta Montignaca to tak naprawdę sposób na zdrowe odżywianie.

Dieta Montignaca. Zdrowe chudnięcie w oparciu o indeks glikemiczny

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 12

Dieta Montignaca to tak naprawdę sposób na zdrowe odżywianie. Uczy dbałości o jakość spożywanych produktów, kaloryczność i wartość odżywczą. Pozwala nie tylko schudnąć, ale też poprawić stan zdrowia.

Dieta polecana jest nie tylko osobom, które pragną schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała. Pomaga ona także zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób ukladu sercowo – naczyniowego i zapobiec cukrzycy. Twórcą diety jest Francuz Michel Montignac, który jako pierwszy wykorzystał w odchudzaniu znajomość indeksu glikemicznego produktów. Sam od dziecka borykał się z nadwagą. Dzięki swojej diecie w ciągu 3 miesięcy schudł prawie 15 kg. Potem odchudził wielu Francuzów, a jego metoda rozeszła się po świecie. Dieta Montignaca podobna jest do diety śródziemnomorskiej, która uchodzi za jedną z najzdrowszych diet świata.

Zobacz też, jakie są korzyści ze zmiany diety dla serca.

Dieta Montignaca jest odpowiednia niemal dla każdego. Zawiera ona wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a czasami można nawet sobie pozwolić na małe przyjemności. Nie wymaga ona liczenia kalorii, je się tyle, by nie czuć głodu. Ważne, aby odpowiednio łączyć węglowodany, białka i tłuszcze i wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG). 

image
Propozycje potraw.

Główne zasady diety Montignaca

  • Można jeść tylko produkty o niskim IG - odpadają: białe pieczywo, cukier, banany, ziemniaki czy produkty przetworzone.
  • Nie wolno łączyć w jednym posiłku produktów zawierających tłuszcze (np. mięso, ryby, oliwa z oliwek, ser żółty) z produktami zawierającymi węglowodany (np. pieczywo z pełnego przemiału, ryż pełnoziarnisty, makaron razowy, kasze), czyli można zjeść filet z kurczaka z sosem i warzywami, ale już bez ryżu czy makaronu.
  • 3 posiłki dziennie - jeden węglowodanowy i dwa tłuszczowe lub odwrotnie. Po posiłku węglowodanowym 3 godziny przerwy, po tłuszczowym 4 godziny.
  • Owoce tylko na czczo przed śniadaniem.
  • Warzywa do każdego posiłku.

Zobacz pięć zdrowych nawyków, które wydłużą ci życie o kilkanaście lat

image
Owoce tylko na czczo przed śniadaniem. 

Efekty diety Montignaca 

Dieta jest skuteczna, co potwierdzają także badania. W zależności od wyjściowego poziomu BMI, można stracić w ciągu 4 miesięcy od 5,5 do18 kilogramów. Ponadto dieta ogranicza spadek masy ciała do wartości optymalnych i utrzymuje ją na właściwym poziomie. Oznacza to brak efektu jo-jo.

Poza odchudzaniem,, metoda Montignaca to także nauka zdrowego stylu życia. Dużą wagę przywiązuje się w niej do właściwych proporcji w komponowaniu posiłków i unikania produktów, które źle wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dzięki temu dieta poprawia stan zdrowia - wyrównuje poziom glukozy we krwi, poprawia funkcjonowanie trzustki, mięśnia sercowego i sprzyja prewencji chorób układu krążenia. 

Czy wiesz, co gorsze: siedzący tryb życia czy zła dieta?

image
Zdrowe śniadanie z owocami.

Wady diety Montignaca 

Tak jak każdy inny sposób żywienia, również dieta Montignaca ma kilka wad. Co prawda podczas diety nie trzeba liczyć każdej kalorii, ale trzeba kontrolować indeksu glikemicznego, co szczególnie na początku, może sprawiać kłopoty. Trzeba śledzić tabelę przedstawiającą indeks glikemiczny poszczególnych składników naszych posiłków. Dieta więc nadaje się dla osób zdyscyplinowanych, które na zawsze chcą zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Nie wytrwają na niej osoby, które pragną natychmiastowych i krótkotrwałych efektów. Ta metoda, to sposób na życie.

Dodatkowo dieta wymusza spożywanie nietypowych produktów, które dostępne są czasem jedynie w sklepach ze zdrową żywnością i nie są wcale tanie. 

Straciłeś wiele kilogramów w krótkim czasie? Nie ciesz się zbyt wcześnie

image
Warzywa dodajemy do każdego posiłku.

Przykładowe menu ułożone przez dra Montignaca 

Śniadanie

  • Sok z jednej cytryny
  • 5-6 śliwek suszonych
  • Chleb pełnoziarnisty
  • Dżem bez dodatku cukru
  • Herbata zielona, herbata ziołowa, kawa zbożowa, mleko sojowe

Lunch

  • Awokado z winegretem 
  • Pierś kurczaka z estragonem pieczona w folii
  • Gotowane marchewki
  • Ananas 

Obiad

  • Kapuśniak
  • Makaron tagliatelle o niskim indeksie glikemicznym z pesto 
  • Mango

image
Kurczaka można łączyć z warzywami, ale nigdy z ryżem czy makaronem.

źródło: montignac.com,bonavita.pl

KJ

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła. 

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości