Wycofane przybory kuchenne. GIS dopatrzył się szkodliwych dla zdrowia substancji

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 4
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o migracji szkodliwych substancji z zestawu przyborów kuchennych – łyżki, łyżki cedzakowej i łopatki. Zdecydowano o wycofaniu zestawu trzech przyborów kuchennych ze względu na stwierdzone pierwszorzędowe aminy aromatyczne.

Wycofane produkty kuchenne - lista 

Chodzi o produkt: 7410500 Zestaw przyborów kuchennych (3 sztuki) o numerze partii: Q 116784. Kod kreskowy: 8003512787676. Importerem jest Pengo SpA Italy Via A. Pigafetta n°3, Bassano del Grappa (VI), 36061. Dystrybutor w Polsce: Action Logistic Poland Sp. z o. o., ul. Wojewódzka 10, 40-026 Katowice.

Firma Action poinformowała, że w przypadku posiadania powyższego artykułu o numerze partii Q 116784, należy przestać go używać i zwróć go do sklepu Action. Dystrybutor w Polsce podjął działania w celu poinformowania odbiorców o możliwym zagrożeniu oraz wycofania artykułów ze sprzedaży. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania tych produktów.

Pierwszorzędowe PAAs to jedno lub wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne z jednym lub dwoma podstawnikami grupy aminowej. Należą do substancji chemicznych uznanych za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze. W opakowaniach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością mogą występować jako pozostałości monomerów, czy też produkty rozkładu barwników azowych. A także jako produkty hydrolizy izocyjanianów w wielowarstwowych foliach z tworzyw sztucznych (laminaty). PAAs są bardzo szkodliwe dla zdrowia, dlatego nie należy używać produktów wskazanych w komunikacie GIS. Inspektorat regularnie badan wyroby kuchenne z poliamidu (nylonu), przede wszystkim różnego rodzaju łyżki, widelce, łopatki, chochelki i ubijaki. 


Ryzyko jest zbyt duże dla zdrowia

W ubiegłym roku również wycofano przybory kuchenne innego producenta, które także powodowały ryzyko przedostania się toksycznych amin do żywności. Wśród nich była nawet powlekana nylonem drewniana łyżka.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. 

 

Fot. GIS 

Tomasz Wypych

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości