Media 1.01.2018, 18:26 Polski wstyd, polska duma. Wydaje się, że muzyka i zjawiska jej towarzyszące powinny być jakoś oddalone od polityki. Koncert zorganizowany przez telewizję publiczną w Zakopanem został w mediach dostrzeżony i oceniony wysoko. Nie chodzi mi o jakość muzyki bo to...
Gotowanie 24.12.2017, 22:41 Gotowanie na święta. To dziwne, nie mam czasu pisać na co dzień a dziś w wigilię siadam do klawiatury. Czasy się zmieniły, technologię łapię od dorosłych dzieciaków i obserwacji otoczenia. Zrobienie wigilii dla ośmiu osób, a jutro obiadu i kolacji dla...
Gotowanie 13.12.2017, 18:52 Karp patrzący na księżyc. Święta za pasem, czas na karpia. Nigdy nie lubiłem karpia. Kiedy rodzice siadali do kolacji wigilijnej i pojawiało się to danie wpadałem w przygnębienie. Na prezenty trzeba było czekać a coś słodkiego - czyli makówki - były na...
Rząd 9.12.2017, 13:43 Strategiczne zarządzanie Polską. Ponieważ trafnie odczytałem kilka dni temu to co się wydarzy w Polsce (patrz: https://www.salon24.pl/u/alamira/826977,o-prawdziwych-powodach-zmiany-premiera-w-polsce) postanowiłem tą notkę dokończyć opisując co moim zdaniem...
Rząd 5.12.2017, 13:40 O prawdziwych powodach zmiany premiera w Polsce. Już kilka tygodni temu Kornel Morawiecki oświadczył, że premierem będzie Jarosław Kaczyński lub jego syn. Jednak przez prasę prawicową przetoczyła się dyskusja, której wniosek był następujący: po co zmieniać premiera w okresie...
Obyczaje 30.11.2017, 19:30 Barbórka Na Śląsku rozpoczęły się spotkania w karczmach z okazji Barbórki. Toczą się nieśpiesznie od początku tygodnia i potrwają do końca przyszłego. Takie rozłożenie w czasie umożliwia różnym celebrytom politycznym uczestnictwo w...
Obyczaje 23.11.2017, 17:27 Dlaczego Amerykanie jedzą nadziewanego Turka? Po kiego grzyba Amerykanie w Dniu Dziękczynienia jedzą pieczonego turka (turkey)? Jaki Turek w tym mieszał? A może jakaś inna nacja na złość Turkom sprowadziła ich do piekarnika? W końcu Turcy przez stulecia nieźle sobie nagrabili u...
Zdrowie 17.11.2017, 11:05 Trucie i leczenie. Jedzeniem zajmuję się od zawsze. Kiedy jednak od pewnego czasu zacząłem pisać felietony kulinarne do gazety postanowiłem systematycznie uzupełniać wiedzę w dziedzinie chemii i biochemii. Moje znienawidzone przedmioty z ogólniaka...