Gotowanie 10.12.2022, 16:30 Samgyupsal - grillowany boczek do piwa albo wina Korea leży w strefie oddziaływania Japonii i Chin, trochę podobnie jak my między Rosją a Niemcami. Ich historia a przez to dzisiejsze obawy i lęki, ale także szanse są podobne do naszych. Jednak oni swojego kaczora dyktatora w...
Piłka nożna 4.12.2022, 11:44 Polska w meczu z Francją nie ma już nic do stracenia - czy aby na pewno? Trochę zaczynają mnie wkurzać komentarze dziennikarzy i tzw. ekspertów po awansie i wyjściu z grupy reprezentacji Polski. Dziś wisi tutaj notka: "Czas na futbol. Polska w meczu z Francją nie ma już nic do stracenia". Tytuł bałamutny bo...
Gotowanie 24.11.2022, 15:44 Dzień Dziękczynienia Dziś dzień dziękczynienia. Rankiem umówiłem się z Najwyższym, że dziś nie piję. Znaczy się nie piję wina. Jednak robiąc zakupy w Auchan gdzie rozglądałem się za jakąś indyczką skręciłem na półki z winami by...
Styl życia 18.11.2022, 17:03 Bożole Nuwo - trzeci czwartek listopada, święto bylejakości Wczoraj obchodziliśmy święto Beaujolais Nouveau. Święta wykreowanego przez regionalnych marketingowców z Burgundii. Znaleźli metodę na sprzedaż win z kiepskiego terroir rozciągającego się pomiedzy Lyonem a Macon, produkowanych ze...
Gotowanie 13.11.2022, 16:11 Rolady po marokańsku Czy Ślązak może klepać mięso wołowe na coś innego niż śląskie rolady? No może, ale czy powinien? Nie powinien, przynajmniej taki przekaz od ojców i dziadów płynie. Freud by to nazwał superego. Nasze śląskie superego jest...
Gotowanie 11.11.2022, 12:44 Offset ministra Błaszczaka? Fabryka kimchi w Krakowie Niektórzy upatrują w tym offset załatwiony przez ministra Błaszczaka. Tak oto lud słowiański wzbogaci się o technologię kiszenia kapusty pekińskiej. Zaczyna się od Charsznicy - stolicy polskiej kapusty - ale tam będzie tylko montaż z...
Gotowanie 7.11.2022, 17:57 7 listopad - dzień kotleta schabowego Dziś dzień kotleta schabowego. Kto by pomyślał, że to danie doczeka się swojego dnia co najmniej jak gęś na św. Marcina albo indyk na dzień dziękczynienia. No dobrze, zawsze to jednak lepiej klepać kotlety niż biedę, może wkrótce...
Gotowanie 31.10.2022, 10:16 Z mlekiem a nie ze stekiem - polska wołowina Co tu rzec Polacy? Wołowina jest dla nas trudnym tematem. W kuchni kojarzyła nam się z mlekiem a nie ze stekiem. Obecnie te czasy wraz z rosnącą świadomością i ogólną zamożnością odchodzą powoli w niepamięć. Mięso z wołu to...