Słowianie gotowali bez końca; na obiad nastawiali przed śniadaniem, na kolację przed obiadem, a na rano już wieczorem. Słowianie nie smażyli, piekli w specjalnych garnkach pod pokrywką w żarze lub na liściach chrzanu.
Lub w specjalnie do tego zbudowanych jamach wędzarniczych. Myślą techniczną Słowian była mątewka robiona z okorowanej i przyciętej młodej choinki. Nie stosowali widelców, tylko łyżki i noże.
Aby szybko podgrzać np. wodę, wrzucano do niej rozgrzany granitowy kamyk. Posiadali również jamy napełnione lodem. Jedli zboża, rośliny i dziko żyjące zwierzęta. Później zaczęto jeść nabiał, a mięso spożywano okazjonalnie.
Jadali również chleb codziennie, tak jak my. Ten słowiański był na zakwasie; można było go piec np. w ognisku, z tą różnicą, że był mniejszy od naszego prawie o połowę. Nasi przodkowie uprawiali wszelkiego rodzaju zboża.
Najważniejszym zbożem było proso, czyli kasza jaglana. Innymi kaszami były jęczmienna, pęczak, orkisz, gryczana oraz kasza manna. Prażyli ziarna, aby uzyskać kaszę. Ciekawostką jest potrawa tłókno. Uprażone ziarna owsa, rozdrobnione na kaszę, gotowano na budyń.
W smaku podobno przypominało kawę zbożową. Uwielbiali kiszonki i kisili wszystko, co się dało: grzyby, mąkę na zakwas, rzepę, szczaw, ogórki, kapustę czy barszcz zielony.
Jak przyprawiali Słowianie? Miód w plastrach, w ogrodach mieli koperek, kolendrę i chmiel. Zamiast czosnku był czosnaczek pospolity, zamiast imbiru - ukiszony korzeń obrazkow plamistych, zamiast anyżu - biedrzeniec pospolity, zamiast pieprzu - sproszkowany korzeń chrzanu.
Zamiast tymianku - macierzankę, zamiast majeranku - lebiodkę pospolitą. Dodatkowo dodawali owoce jałowca, gorczycę polną (musztardę) i miętę. Robili oleje z lnu i konopi.
Oprócz wody pili mleko, wywary ziołowe, kompoty, kwas chlebowy, piwo, oskołę (sok z brzozy lub klonu) oraz wywar z muchomorów. Pijano go podczas obrzędów, by skontaktować się z duszami przodków.
Najstarsze urządzenia solankowe na ziemi polskiej, służące do pozyskiwania soli ze źródeł, a potem żup, pochodzą z 3500 r. p.n.e. Polska była i jest krainą mlekiem i miodem płynącą.
Źródło: H i P Lis "Kuchania Słowian" 
									
		
		
			
			
	
	Inne tematy w dziale Społeczeństwo