Mistrz Maklowicz w fascynujacej kuchni. Alabastrowe miasto Volterra.
Mistrz Maklowicz w fascynujacej kuchni. Alabastrowe miasto Volterra.
Amstern 3.0 Amstern 3.0
716
BLOG

Etruski wurszt mistrza Maklowicza

Amstern 3.0 Amstern 3.0 Rozmaitości Obserwuj notkę 30

Uwielbiam programy Roberta Maklowicza.

Tym razem po raz trzeci zamachnalem sie na jedna z jego receptur.
Etruska watrobianka z Volterry. Prosta jak smarowanie chleba maslem. Watrobki kurze, przypiec na oliwie, przydusic w winie z regionu, zmiksowac razem z sardelami, kaparami, przyprawami, maslem. I gotowe. Zadnego konskiego miesa, zadnych E-trzystailestam, zero ryzyka.
Do tego chlebek ciabatta wlasnego wypieku i reszta wina na mokro i doustnie.

Zdjecia wyzej. Mistrz gotujacy w pracowni alabastrowych rzezb w Volterze. I moje zdjecia, nie oddajace za grosz pysznego smaku tego smakolyku.

Ten pan powinien dostac wszystkie polskie ordery zaslugi razem wziete.

Dzisiaj gotowal pod Salzburgiem na mrozie i wietrze zupe czosnkowa.
Przysmazyl w garnku 10 zabkow czosnku (!) z paroma posiekanymi kartoflami, troche bulionu, zmiksowal, zaprawil slodka i kwasna smietana. Na brytfance przysmazyl cienkie plastry cukinii, w drugiej cienkie plasterki boczku. I serwuje. Mowi: "do zupy skremowanej bierzemy oczywiscie miske, a nie talerz". Bierze litrowa miche, nalewa do pelna zupy, na to kladzie przybrazowione plasterki cukinii. I jak zwykle siega po lyzke i przewraca oczami jakie to pyszne.
A ja siedze i sie zastanawiam, co z tym boczkiem. Nie ma go. Spalil? Zjadl mu kto? Zapomnial?
Pierwszy raz widze u niego cos takiego.

92629

Zobacz galerię zdjęć:

Receptura 1a.
Receptura 1a. Moja produkcja w zlotym swietle. Etruski zestaw obowiazkowy. Orzel bialy w koronie, z alabastru, mojej roboty.
Amstern 3.0
O mnie Amstern 3.0

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości