foros foros
1047
BLOG

Jak Euro zmieniło moje życie

foros foros Rozmaitości Obserwuj notkę 47

Przed Euro była beznadzieja. Cała ta zadufana "polskość", ciągłe wojny, swary, powstania, marsze, kontrmarsze, jedwabne, smoleński i trumny... I wszystko przegrane. Zmyślone afery, krzyki, anytsemityzm, chamstwo, łysy faszyzm, nienawiść, zawistna ciemnota, zaszczute i stare mohery, fanatyzm. I ta powszechna szarzyzna, zadęty i naburmuszony tzw. "patriotyzm" frustratów i nieudaczników, którzy w ten sposób rekompensują sobie swoje fobie. No po prostu wiocha i zadupie. Cały świat z nas się śmiał. 

Ale Euro to wszystko zmieniło. Było świetnie, kolorowo i fajnie. Nasz mały kraik stał się centrum świata. Byli u nas najważnejsi, same gwiazdy, nawet Shakira i kanclerz Merkel, i wszyscy nas chwalili, mówili, że jesteśmy dobrzy i ładni, nowocześni!
Przyjechały do nas setki tysięcy ludzi z całej Europy i nie zobaczyli wiochy tylko piękne kolorowe stadiony, równe jak stół autostrady, no i przede wszystkim nowoczesnych ludzi: pomalowanych, z flagami i biało-czerwonymi cylindrami, bezpruderyjnych, bez tego całego katolickiego nawisu. Wszyscy nas chwalili, że jesteśmy normalni, że umiemy kibicować i że nie wstydzą się, że są w Polsce, bo Polska jest fajna i czują się tutaj jak w domu, zwyczajnie "Feel like at home".
I jak ci wszyscy tacy ładni i nowocześni ludzie, w dodatku z zagranicy, tak mówili to i ja poczułem, że wszystko jest inaczej. Nie ma już smoleńsków i nienawiści, tylko wszystko jest fajne, kolorowe , nowoczesne i europejskie. 

Zlecieli się potem różni tacy i zaczęli krakać: że źle, niedobrze, że porażka i klęska. Ale ja im po prostu nie wierzę. Bo oni są z tamtej Polski, szarej, starej i złej. Nie z naszej nowoczesnej, fajnej i europejskiej. I to nic, że właśnie dostałem wypowiedzenie, a w mojej branży jest 50% bezrobocia. Bo to przecież to my, Polacy, wygraliśmy Euro i w ten sposób dojrzeliśmy do Europy. W dodatku mamy taki fajny rząd i pana prezydenta, którzy zorganizowali tak świetne Euro, że i mnie nic się nie może stać.  Teraz, jak zapowiedział pan prezydent, czekam na mundial.

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj47 Obserwuj notkę
foros
O mnie foros

</ script> WAU_small ('33nm7mbknmq3 ") </ script > a counter

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (47)

Inne tematy w dziale Rozmaitości