Joe Chal
Joe Chal
Joe Chal Joe Chal
400
BLOG

Joe Chal – Jak grylować „Sun Fish”!

Joe Chal Joe Chal Podróże Obserwuj temat Obserwuj notkę 0

 Kiedy zobaczyłem tą rybę po raz pierwszy będąc pod wodą dreszcz zimny przeszył moje ciało!

                                                Sun Fish /ryba słońce/

 

 

                                     

Wielkość tej ryby porównywalna jest do samochodu osobowego a waga często przekracza 1 tonę.

Wygląda ona trochę dziwnie, ponieważ jest tak jakby cześć ogona była ucięta zaraz za płetwą grzbietową i kończy się potężną płetwą ogonową.

Jest to ryba z rodziny kręgowców spokrewniona z fugu – to ta posiadająca toksyny i nadymająca się w momencie zagrożenia.

Znawca, biolog morski powie „Jak to było możliwe sfotografować tą rybę głębinową”, ponieważ często przebywa na głębokościach niedostępnych dla płetwonurka?

Otóż od czasu do czasu po sztormie jest ona wypłukiwana na powierzchnię morza czy oceanu, czasami można ją spotkać zdechłą na plaży wyrzuconą przez fale morskie.

Uchodzi za delikates w krajach dalekiego wschodu a dlaczego nie może uchodzić za smakołyk w Polsce?

Podaje najprostszą recepturę, jak przygotować danie na 4 osoby:

Składniki:

4 -8 filety Sunfish namoczone w zimnej wodzie nie krócej niż 30 min

2 łyżki masła

1/2 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka cytryny, pieprz, cebula, sol /można dodać, jabłka pocięte w talarki ze skorka a nawet śliwki suszone i zioła/

Szklanka wina lub odrobina octu

Folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Przygotowanie: 25 min | Gotowanie: 15 min

1. Rozgrzać grill lub piekarnik do150 st C.

2. Wlej oliwę do miseczki w celu namoczenia filetów z dodatkiem pieprzu. Wyjmij rybę z wody i osusz ręczniczkiem i zamocz w oliwie z ziołami. Potnij masło w cienkie paski.

3. Po wyjęciu filetów z oliwy umieść na folii aluminiowej i nakryj filety tej ryby, potem talarki cebuli, owoców spryskując winem. Zawinąć filety i umieścić je w pieczniku lub na grylu. Dusić przez około 15 minut lub do momentu, kiedy mięso zacznie tworzyć białe i puszyste kosteczki.Zdjąć z ognia i cieszyć się

Konsumować na gorąco.

Smacznego

 

Joe Chal

 

PS;/ Tak naprawdę to ten przepis można wykorzystać do uduszenia każdej ryby czy filetu;

Joe Chal
O mnie Joe Chal

Jestem prezesem i fundatorem Polsko Australijskiej Fundacji działającej na Rzecz Zdrowia i Rozwoju Dziecka. Prowadzę badania naukowe na temat „Autyzmu” (rehabilitacji) z wykorzystaniem komory hiperbarycznej.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości