Przygotowanie:
- Ośmiornicę płukać pod zimną i bieżącą wodą przez kilka minut, osuszyć, ułożyć na desce i obić dokładnie drewnianym wałkiem lub tłuczkiem (w celu skruszenia mięsa). Dużą ośmiornicę pokroić na 5 części, małe pozostawić w całości.
- W żaroodpornym garnku zeszklić na oliwie (przez około 8 minut) starty czosnek i drobno posiekaną cebulę.
- Dodać kawałki ośmiornicy i obsmażać je z każdej strony przez około kilka minut aż zmienią kolor z szarego na różowy. Pod koniec obsmażania dodać przyprawy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Po minucie wlać wino i gotować przez kilka minut aż się zredukuje o połowę. Następnie dodać posiekane pomidory z puszki i wodę. Zagotować, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę i 15 minut.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia dodać pomidorki koktajlowe. W międzyczasie ugotować makaron (ma być mocno al dente, napęcznieje jeszcze w gorącym sosie). Makaron dodać do garnka (wraz z kilkoma łyżkami wody z makaronu, która zagęści sos), wymieszać i podgrzać w razie potrzeby. UWAGA: po dodaniu makaronu gulasz nie będzie się już nadawał do odgrzania następnego dnia. Jeśli nie planujemy zjedzenia całej porcji warto odłożyć część gulaszu przed dodaniem makaronu.
- Po ugotowaniu doprawić solą (ale uwaga, ośmiornica jest już słona od morskiej soli) oraz świeżo zmielonym pieprzem.
www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/osmiornica/osmiornica_duszona_w_winie_pomidorach/przepis.html
Przygotowanie:
Comber jagnięcy:
- Mięso wyjąć wcześniej z lodówki aby ogrzało się do temperatury pokojowej (comber zostawiamy w całości, na pojedyncze kotleciki kroimy go dopiero po przyrządzeniu).
- Nastawić piekarnik na 150°C. Dobrze rozgrzać dużą patelnię (najlepiej taką, którą można włożyć do piekarnika), dodać olej. Comber posolić i od razu smażyć - najpierw ustawiony kostkami pionowo do góry (ok. 4 minuty) a następnie przewrócić poziomo i dalej smażyć od strony mięsa (kolejne 4 minuty).
- Obsmażony comber wstawić (najlepiej razem z patelnią) do nagrzanego piekarnika i piec (bez przykrycia) 30 minut (aby uzyskać stopień wysmażenia medium well).
- Po wyjęciu z piekarnika mięso zdjąć z patelni i odstawić na ok. 7-8 minut, najlepiej pod luźnym przykryciem z folii aluminiowej. Pokroić na kotleciki (z jedną lub dwoma kostkami, w zależności od tego jak duży był comber).
- Podawać z sosem balsamicznym, purée z batatów i posypką z pistacji i tymianku.
Sos balsamiczny:
- W rondelku ciągle mieszając zagotować składniki sosu (ocet balsamiczny, miód, sok z cytryny, rozmaryn). Chwilę pogotować aż sos nieco zgęstnieje.
Purée z batatów:
- Bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w wodzie z 1 łyżeczką soli (20 minut). Zmiksować na gładkie purée ze śmietanką i ostrą papryką w proszku (w rozdrabniaczu lub melakserze uzyskamy idealnie gładkie purée). Czytaj więcej w BLOGU.
www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/jagniecina/comber_jagniecy/przepis.html
Złote Bany - ,Starosta Melsztyński, Wywczas, Artymowicz , Maia14, Osiejuk, Rudecka Kalinowska
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Polityka