malwi malwi
329
BLOG

Naturalne źródło odporności

malwi malwi Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 2
 

Kończy się lato, pora zadbać o swój organizm i zabezpieczyć go przed konsekwencjami jesienno- zimowymi, jakimi jest infekcja. O tym, że bakterie wywołują szereg groźnych chorób wiedzą pewnie wszyscy. Któż z nas, lub naszych znajomych, nie padł kiedyś ofiarą tych podstępnych bakcyli. Ale bakterie pomagają nam również chronić się przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Tych ,, zdrowych '' bakterii pozbywamy się porzez stosowanie niedprawidłowej diety, jedzenie przetworzonej żywności czy spożywanie leków i to nie tylko antybiotyków. Aby zapobiec groźnym konsekwencjom spowodowanych ich brakiem należy czasami uzupełnić zapasy.

Bogatym źródłem ,, dobrych '' bakterii są przetwory mleczne takie jak : jogurty, czy serki. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w tych produktach pomagają odbudować, a także wzmocnić naturalną florę bakteryjną znajdującą się w naszych jelitach. Produkty probiotyczne powinny zawierać odpowiednią ilość bakterii, tj.: powyżej 10 mln żywych komórek bakterii w 1 ml. Producenci umieszczają na opakowaniach informację o tym jaki rodzaj, gatunek czy szczep wzbogaca ich smakołyk.

Innymi produktami które dostarczają naszemu organizmowi bakterie probiotyczne są przetwory poddane procesowi kiszenia np.: kapusta, ogórki, oliwki, jabłka, cytryny, śliwki, gruszki, papryka, kalafior, czosnek, cukinia, bakłażan, buraki... Kiszenie żywności to stary i naturalny sposób konserwacji produktów spożywczych polegający na tym, że cukry proste, poddane fermentacji zamieniane są na kwas mlekowy. Taka żywność nie tylko jest smaczna i długo zachowuje świeżość, ale także jest odporna na rozwój szkodliwych mikroorganizmów.

Kiszoną kapustę czy ogórki można kupi w sklepach, ale innych warzyw i owoców już nie. Dlatego wiele osób samodzielnie podejmuje się wykonania takiego przetworu w domu. Pamiętajmy aby dokładnie umyć produkty. Wyparzyć słoiki, a warzywa i owoce poukładać ciasno, żeby wytworzyło się jak najmniej powietrza, a następnie zalać wrzącą dobrze osoloną wodą. Tak przygotowane produkty mają stworzone odpowiednie  warunki do rozwoju bakterii kwasu mlekowego. Żywność poddana zostanie właściwej fermentacji i nie zepsuje się.

Te produkyty możemy stosować przez cały rok, ale w okresach gdy nasz organizm został poddany kuracji obniżającej odporność to może nie wystarczyć. Dlatego, często, np po antybitykoterapii czy zatruciach pokarmowych lekarze zalecają nam,, łykanie '' specjalnie przygotowanych preparatów które mają za zadanie odbudowanie flory bakteryjnej. W aptekach, bez recepty, można kupić preparaty zawirające szczepy bakterii, probiotyki i synbiotyki. Leki te różnią się między sobą sposobem działania. Dzięki nim dostarczamy organizmowi niezbędne bakterie które pomogą wytworzyć w jelitach odpowiednie warunki do ich rozwoju.

Jak widać, bardzo łatwo, a przede wszystkim smacznie, możemy przygotować nasz organizm, na słotę czy ,,srogą '' zimę. Wszystkie naturalne produkty, które zostały wynienione , możemy dodawać do potraw wzbogacając nie tylko ich smak, ale i stymując odporność i zdrowie naszego organizmu.

 

 

 

 

 

 

malwi
O mnie malwi

Szukam świata, w którym jedna jaskółka czyni wiosnę, gdzie szewc chodzi w butach, gdzie jak cię widzą to dzień dobry, szukam świata, w którym, człowiek człowiekowi człowiekiem.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości