Jednym z głównych dań na wigilijnym stole jest barszczyk czerwony z uszkami. Uszka z grzybami to jest to połączenie doskonałe dla podniebienia. Jedno bez drugiego w zasadzie nie istnieje. Ani barszczyk postny sam w sobie nie jest rewelacją, ani same uszka nie stanowią kwintesencji smakowej. Dopiero w połączeniu doszukamy się prawdziwego, kulinarnego kunsztu, jakim jest barszczyk z uszkami. Polecam uszka z grzybami, bo to super danie jest, prawda? :).
Składniki:
Ciasto: 40 dag mąki, 1 szklanki ciepłej wody, 1 jajko, szczypta soli, łyżka oliwy.
Farsz: 30 dag kapusty kiszonej, pół szklanki suszonych grzybów, 1 nieduża cebula, sól, pieprz do smaku, 3-4 liście laurowe, oliwa do podsmażenia.
Sposób przygotowania:
Ugotować grzyby, posiekać i poddusić z cebulą pokrojoną w kostkę. Kapustę odmoczyć w wodzie, odcisnąć, posiekać drobniutko i ugotować do miękkości z grzybami, cebulą i liśćmi laurowymi. Całość odsączyć z nadmiaru soku.
Ciasto zagniatamy łącząc wszystkie składniki ze sobą do uzyskania jednolitej, odklejającej się od rąk konsystencji. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kwadraty (5cm). Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na trójkąt i sklejamy brzegi. Boki trójkąta sklejamy ze sobą i wierzchołek odginamy w przeciwnym kierunku. Gotowe uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z barszczykiem czerwonym.
Smacznego.
Polecam również:
karp w galarecie
tarta
fasolka po bretońsku
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości