Widzę, ze przepisy na Święta robią furorę :) Komentarzy co niemiara. Gut! :) to trzeba kontynuowac.
Dzisiaj przepis na świątecznepierniczki. Specjał ten z pewnością znajdzie wielu amatorów podczas świątecznego obżarstwa, bo zwykle bywa tak, że jak od małego mamy to n astole, to świątecznepierniczki już zawsze kojarzyć się będą ze świąteczną atmosferą.
Składniki:
1/2 kg mąki, 400 g miodu, szklanka cukru, 1/4 kostki margaryny, 2 jajka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, przyprawa do pierników, szczypta gałki muszkatołowej, lukier, cukier puder, woda przegotowana, dekoracja: kolorowa posypka.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy miód, cukier, przyprawę i startą na tarce odrobinę gałki muszkatołowej. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści, dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia (masa musi być plastyczna).
Gdy masa miodowa jest chłodna dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy cienko na stolnicy (ok.0,5 cm) i wycinamy gotowymi foremkami pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – przez ok. 10 minut.
Każdy pierniczek polewamy lukrem (można kupić gotowy w sklepie) albo robimy lukier sami. W gorącej wodzie w rondlu rozpuszczamy dużą ilość cukru pudru (dla lepszego smaku można dodać łyżeczkę soku z cytryny).
Smacznego!
Ostatnio były:
pierogi z kapustą i grzybami
karp w galarecie
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości