Ach, jak ja lubie takie pierogi... Niebo w gębie. Nazwyają się co prawda pierogi wigilijne, ale zwykle takie pierogi z ziemniakami i serem popularnie nazywane są pierogami ruskimi. Są typowo postnym daniem, dlatego zdecydowanie pasują na stół wigilijny. Polecam bardzo takie pierogi wigilijne, są niesamowicie smaczne. Ok, one się nazywają pierogi wigilijne u mnie w domu tylko :) więc nie denerwujcie się moją nazwą :)
Składniki:
CIASTO: 0,5 kg mąki, 2 jajka, woda,
FARSZ: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 0,5 kostki masła (kto chce może użyc margaryny), 25 dag sera białego, sól, pieprz, masło.
Sposób przygotowania:
Aby przygotować farsz należy: ugotować obrane ziemniaki i przepuścić je przez praskę, usmażyć pokrojoną drobno cebulę na margarynie, ziemniaki poddusić z cebulką, posolić i popieprzyć.
Dodać rozgnieciony ser i dokładnie wymieszać. Z mąki, jajek i wody zagnieść ciasto, które należy cienko rozwałkować i następnie wykroić szklanką kółka.
Na każde kółko nakładamy po jednej łyżeczce farszu i sklejamy ciasto. Pierogi układamy na blacie i gotujemy w lekko osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na wierzch.
Smacznego! :)
Było grane:
karp w galarecie
tarta
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości