Łasuch Łasuch
492
BLOG

Pyszne pierogi

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 32

Ach, jak ja lubie takie pierogi... Niebo w gębie. Nazwyają się co prawda pierogi wigilijne, ale zwykle takie pierogi z ziemniakami i serem popularnie nazywane są pierogami ruskimi. Są typowo postnym daniem, dlatego zdecydowanie pasują na stół wigilijny. Polecam bardzo takie pierogi wigilijne, są niesamowicie smaczne. Ok, one się nazywają pierogi wigilijne u mnie w domu tylko :) więc nie denerwujcie się moją nazwą :)

Pierogi wigilijne


Składniki:

CIASTO: 0,5 kg mąki, 2 jajka, woda,
FARSZ: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 0,5 kostki masła (kto chce może użyc margaryny), 25 dag sera białego, sól, pieprz, masło.

Sposób przygotowania:

Aby przygotować farsz należy: ugotować obrane ziemniaki i przepuścić je przez praskę, usmażyć pokrojoną drobno cebulę na margarynie, ziemniaki poddusić z cebulką, posolić i popieprzyć.

Dodać rozgnieciony ser i dokładnie wymieszać. Z mąki, jajek i wody zagnieść ciasto, które należy cienko rozwałkować i następnie wykroić szklanką kółka. 

Na każde kółko nakładamy po jednej łyżeczce farszu i sklejamy ciasto. Pierogi układamy na blacie i gotujemy w lekko osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na wierzch.

Smacznego! :)

Było grane:

karp w galarecie

tarta

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (32)

Inne tematy w dziale Rozmaitości