Łasuch Łasuch
315
BLOG

Tarta z boczkiem

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Trzeba stosowac płodozmian i trójpolówkę, więc odetchniemy chwilkę od przepisów na Święta i dzis pyszna tarta. Tarta dawno nie gościła :P ale to moja ulubiona potrawa, także dziś witamy ją z powrotem.

Nadużywanie boczku może doprowadzić do nadwagi, miażdżycy, nadmiaru cholesterolu we krwi. Ale lekko odtłuszczony np. w postaci bekonu i dobrze wysmażony w połączeniu z warzywami na pewno nikomu nie zaszkodzi. Tarta z boczkiem to właściwa potrawa. Choćby dlatego, że ma w sobie i to co zakazane i to co wskazane. Wszystkiego w umiarze. Zachęcam. :)

Tarta z boczkiem



Składniki:

25 dag boczku, 1 brokuł, 2 łyżki mąki, 2 jajka, 5 dag żółtego sera, 2 łyżki masła, szklanka mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Ciasto: 250 g mąki krupczatki, pół kostki masła, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka oleju, szczypta soli.
 
Sposób wykonania:

Z mąki, masła, odrobiny soli i wody wyrabiamy ciasto, wkładamy je na godzinę do lodówki, następnie wyklejamy nim formę i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika.

Pieczemy ok. 20 minut. Na wystudzone ciasto układamy podsmażone plastry boczku i zblanszowane różyczki brokułu.

Z mąki, masła, mleka i przypraw robimy sos beszamelowy, do którego dodajemy po wystudzeniu 2 jajka i utarty ser żółty. Całą masę wylewamy równomiernie na ciasto i zapiekamy przez ok. 20 minut.

Smacznego!

Było:

świąteczne pierniczki

kutia

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości