Trzeba stosowac płodozmian i trójpolówkę, więc odetchniemy chwilkę od przepisów na Święta i dzis pyszna tarta. Tarta dawno nie gościła :P ale to moja ulubiona potrawa, także dziś witamy ją z powrotem.
Nadużywanie boczku może doprowadzić do nadwagi, miażdżycy, nadmiaru cholesterolu we krwi. Ale lekko odtłuszczony np. w postaci bekonu i dobrze wysmażony w połączeniu z warzywami na pewno nikomu nie zaszkodzi. Tarta z boczkiem to właściwa potrawa. Choćby dlatego, że ma w sobie i to co zakazane i to co wskazane. Wszystkiego w umiarze. Zachęcam. :)
Tarta z boczkiem
Składniki:
25 dag boczku, 1 brokuł, 2 łyżki mąki, 2 jajka, 5 dag żółtego sera, 2 łyżki masła, szklanka mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Ciasto: 250 g mąki krupczatki, pół kostki masła, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka oleju, szczypta soli.
Sposób wykonania:
Z mąki, masła, odrobiny soli i wody wyrabiamy ciasto, wkładamy je na godzinę do lodówki, następnie wyklejamy nim formę i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika.
Pieczemy ok. 20 minut. Na wystudzone ciasto układamy podsmażone plastry boczku i zblanszowane różyczki brokułu.
Z mąki, masła, mleka i przypraw robimy sos beszamelowy, do którego dodajemy po wystudzeniu 2 jajka i utarty ser żółty. Całą masę wylewamy równomiernie na ciasto i zapiekamy przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Było:
świąteczne pierniczki
kutia
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości