Dzisiaj znowu będę przekonywać Was do przygotowania słodkich, świątecznych pierniczków. Chociaż wiem, że specjalnie nie muszę się wysilać, bo świątecznepierniczkisprzedadzą się same. Wprawdzie świątecznepierniczkiostatnio były, ale dzisiaj inny przepis, a przygotowanie ich jest banalnie proste, więc każdy powinien to umieć :)
Składniki:
1 kg mąki, 50 dag miodu, kostka masła, 2 przyprawy do piernika, 15 dag cukru, 4 jajka, 1 torebka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
W garnuszku roztapiamy masło z miodem i dodajemy przyprawę do pierników. Z 10 dag cukru i wody przygotowujemy karmel i łączymy go z masłem, miodem i przyprawą do piernika.
Całość studzimy. Następnie żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z resztą cukru, dodajemy do przygotowanej masy ciągle ucierając. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy i stopniowo dodajemy do masy ciągle mieszając.
Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do reszty. Jeszcze raz ucieramy dokładnie ciasto, posypujemy mąką i zostawiamy na noc. Następnego dnia rozwałkowujemy ciasto na półcentymetrowe placki i wykrawamy foremkami pierniczki.
Pieczemy na pergaminie w temperaturze 180 stopni. Pierniczki można udekorować lukrem.
Smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości