Mój poprzedni przepis na staropolski przysmak wigilijny, jakim jest kutia wzbudził zainteresowanie mam nadzieję, ale dzisiaj kutia po raz drugi. Trochę w innej odsłonie. Ale wciąż jest to staropolska, wigilijna potrawa, którą warto przygotować i spróbować. Polecam, bo kutia na Wigilii to jest to!
Kutia
Składniki:
szklanka pszenicy łuskanej, puszka gotowego maku, pół szklanki cukru pudru, 4 łyżki miodu, mała paczka rodzynek, pół szklanki posiekanych orzechów włoskich, pół szklanki posiekanych migdałów, aromat migdałowy.
Sposób przygotowania:
Pszenicę kilkakrotnie wypłukać, zalać przegotowaną wodą i zostawić na kilka godzin. Następnie gotować ok. 4 godziny aż zmięknie, ale nie rozgotuje się.
Ugotowaną pszenicę odcedzić i wystudzić. Dodać do niej mak, miód i dokładnie wymieszać. Dodać rozmoczone rodzynki, posiekane: orzechy, migdały oraz aromat migdałowy (nie za wiele).
Wszystko wymieszać i przełożyć do salaterki. Odstawić do lodówki aby schłodzić.
Smacznego!
Polecam także:
świątecznepierniczki
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości