Łasuch Łasuch
390
BLOG

Przysmak wigilijny

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 22

Mój poprzedni przepis na staropolski przysmak wigilijny, jakim jest kutia wzbudził zainteresowanie mam nadzieję, ale dzisiaj kutia po raz drugi. Trochę w innej odsłonie. Ale wciąż jest  to staropolska, wigilijna potrawa, którą warto przygotować i spróbować. Polecam, bo kutia na Wigilii to jest to!

Kutia


Składniki:

szklanka pszenicy łuskanej, puszka gotowego maku, pół szklanki cukru pudru, 4 łyżki miodu, mała paczka  rodzynek,  pół szklanki posiekanych orzechów włoskich, pół szklanki posiekanych migdałów, aromat migdałowy.

Sposób przygotowania:

Pszenicę kilkakrotnie wypłukać, zalać przegotowaną wodą i zostawić na kilka godzin. Następnie gotować ok. 4 godziny aż zmięknie, ale nie rozgotuje się.

Ugotowaną pszenicę odcedzić i wystudzić. Dodać do niej mak, miód i dokładnie wymieszać. Dodać rozmoczone rodzynki, posiekane: orzechy, migdały oraz aromat migdałowy (nie za wiele).

Wszystko wymieszać i przełożyć do salaterki. Odstawić do lodówki aby schłodzić.

Smacznego!

Polecam także:

świątecznepierniczki

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (22)

Inne tematy w dziale Rozmaitości