Poprzednio proponowałem wam przepis na gołąbki z mięsem. Są dość popularne i każdy je zna. Jednak mało kto zna gołąbki postne. Doskonale pasują na świąteczną, wigilijną kolację. Każdemu zasmakują gołąbki postne, szczególnie z dodatkiem sosu, np. pomidorowego.
Składniki:
1 główka białej kapusty, 20 dag kaszy jęczmiennej, 20 dag kapusty kiszonej, 20 dag suszonych grzybów, 1 cebula, 10 dag masła, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Kapustę sparzyć we wrzącej wodzie i ściągać stopniowo po jednym liściu. Usunąć z liści twarde części. Kaszę ugotować al dente.
Grzyby ugotować na miękko. Kapustę kiszoną ugotować na miękko. Kaszę jak wystygnie wymieszać z posiekanymi grzybami i posiekaną kapustą kiszoną.
Dodać podsmażoną na maśle cebulkę. Nadzienie posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Gotowy farsz nakładać na środek liścia i zwijać w kopertę.
Układać w garnku, zalać wodą, dodać sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić pod przykryciem do miękkości. Można podawać z sosem pomidorowym.
Smacznego!
Polecam:
pierogi wigilijne
świąteczne pierniczki
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości