Ponownie chciałbym zaproponować przygotowanie na stół wigilijny tradycyjnego barszczu z czerwonych buraków. Bo, przynajmniej ja nie wyobrażam sobei stołu na Wigilię, na którym barszcz czerwony nie będzie stał :)
Naturalny aromat i świeży smak z pewnością spowoduje, że barszcz czerwony będzie doskonałym dopełnieniem świątecznego stołu. I kazdy mi to przyzna :)
Składniki na barszcz czerwony:
3 buraki czerwone, pęczek włoszczyzny, 3 liście laurowe, ziele angielskie, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka suszonego majeranku, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Nastawić bulion z włoszczyzny, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, majeranek. Obrać i pokroić czerwone buraki.
Pod przykryciem całość gotować ok. 2 godziny. Do smaku doprawić dwoma łyżkami soku z cytryny, solą i pieprzem.
W celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru na tarce ścieramy surowego buraka. Barszcz czerwony podajemy z krokietami, pasztecikami lub uszkami.
Smacznego.
Polecam również:
kutia
pierogi wigilijne
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości