Łasuch Łasuch
308
BLOG

Kolejny barszcz

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 7

Ponownie chciałbym zaproponować przygotowanie na stół wigilijny tradycyjnego barszczu z czerwonych buraków.  Bo, przynajmniej ja nie wyobrażam sobei stołu na Wigilię, na którym barszcz czerwony nie będzie stał :)

Naturalny aromat i  świeży smak z pewnością spowoduje, że barszcz czerwony będzie doskonałym dopełnieniem świątecznego stołu. I kazdy mi to przyzna :)

 

Barszcz czerwony



Składniki na barszcz czerwony:

3 buraki czerwone, pęczek włoszczyzny,  3 liście laurowe, ziele angielskie, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka suszonego majeranku, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Nastawić bulion z włoszczyzny, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, majeranek. Obrać i pokroić czerwone buraki.

Pod przykryciem całość gotować ok. 2 godziny. Do smaku doprawić dwoma łyżkami soku z cytryny, solą i pieprzem.

W celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru na tarce ścieramy surowego buraka. Barszcz czerwony podajemy z krokietami, pasztecikami lub uszkami.

Smacznego.

Polecam również:

kutia

pierogi wigilijne

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (7)

Inne tematy w dziale Rozmaitości