Nie ma nic lepszego niż szarlotka wg mojego przepisu. Szarlotkajest tak uniwersalny, że uwielbiają go dzieci i dorośli. Mokry, z niewielką ilością ciasta i słodko – kwaśny. Czego więcej chcieć? Chyba tylko łyk dobrej kawy do takiego ciasta, jak szarlotka:)
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki cukru, 1 jajko i 3 żółtka, margaryna Kasia, 2 łyżki śmietany, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, 1,5 kg jabłek, galaretka cytrynowa, cynamon, cukier puder.
Sposób wykonania:
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać miękką margarynę pokrojoną nożem, szklankę cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i wyrobić dokładnie ciasto. Tak, aby było gładkie i odklejało się od rąk. W razie potrzeby podsypać więcej mąki.
Ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki na czas przygotowania jabłek. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na niewielkie kawałki. Wkładamy je do miski i dodajemy galaretkę, 0,5 szklanki cukru i odrobinę cynamonu.
Dokładnie mieszamy. Wyjęte ciasto wałkujemy i pierwszą częścią wykładamy blaszkę (wyklejamy po same brzegi), nakładamy przygotowane wcześniej jabłka, które przykrywamy drugą warstwą ciasta tak, aby skleić brzegi obu ciast. Wierzch nakłuwamy dość gęsto widelcem.
Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Aż się dobrze zarumieni. Zimne już ciasto obsypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego.
Było także:
świątecznepierniczki
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości