Łasuch Łasuch
690
BLOG

Muszle z makiem

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 6

Święta tuż, tuz, więc dalej przepisy na Święta. Powtarzam kluski z makiem, bo takich jeszcze nie było. Muszelki pyszne każdemu zasmakują, bo takie kluski z makiem to niebo w gebie :)

KLUSKI Z MAKIEM

Składniki:

Masa makowa: szklanka maku, szklanka mleka, pół szklanki miodu, mała paczka rodzynek, mała paczka posiekanych orzechów włoskich, migdałów, daktyli, moreli, skórka pomarańczowa kandyzowana.
Makaron typu muszle.

Sposób wykonania:

W lekko osolonej wodzie ugotować makaron (al dente), odcedzić na durszlaku i zahartować. Poukładać muszle na półmisku.

Mak poprzedniego wieczora moczymy w ciepłym mleku, odciskamy i następnego dnia trzykrotnie mielimy.

Dodajemy namoczone rodzynki, posiekane bakalie i ciepły miód. Całość  mieszamy i odstawiamy, aby smaki się połączyły. Każdą muszlę napełniamy przygotowanym nadzieniem makowym.

Smacznego.

Polecam także:

szarlotka

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (6)

Inne tematy w dziale Rozmaitości