Święta tuż, tuz, więc dalej przepisy na Święta. Powtarzam kluski z makiem, bo takich jeszcze nie było. Muszelki pyszne każdemu zasmakują, bo takie kluski z makiem to niebo w gebie :)
KLUSKI Z MAKIEM
Składniki:
Masa makowa: szklanka maku, szklanka mleka, pół szklanki miodu, mała paczka rodzynek, mała paczka posiekanych orzechów włoskich, migdałów, daktyli, moreli, skórka pomarańczowa kandyzowana.
Makaron typu muszle.
Sposób wykonania:
W lekko osolonej wodzie ugotować makaron (al dente), odcedzić na durszlaku i zahartować. Poukładać muszle na półmisku.
Mak poprzedniego wieczora moczymy w ciepłym mleku, odciskamy i następnego dnia trzykrotnie mielimy.
Dodajemy namoczone rodzynki, posiekane bakalie i ciepły miód. Całość mieszamy i odstawiamy, aby smaki się połączyły. Każdą muszlę napełniamy przygotowanym nadzieniem makowym.
Smacznego.
Polecam także:
szarlotka
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości