Łasuch Łasuch
351
BLOG

Kosmiczne jaja

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Zbliża się lekka impreza w sobotę i wiecie co będzie podczas niej grane? Żelazne danie na tego rodzaju imprezy: jajka faszerowane. Nie tylko na Swięta, bo ja przygotowuję je na każdą okazję i zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem. Sposobów na przygotowanie tej przystawki jest wiele. Ja zaproponuję tradycyjne   jajka faszerowane szynką.

Jajka faszerowane

Składniki:

10 jajek, majonez, 20 dag szynki (najlepiej konserwowej, gdyż jest wyrazista w smaku), pół pęczka natki pietruszki, łyżka oleju, pieprz, papryka mielona słodka, sól, sałata.

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo (8 minut dla pewności), obieramy ze skorupek i dzielimy na połówki wzdłużnie. Białka układamy na półmisku, na umytej i odwirowanej sałacie, a żółtka wkładamy do miseczki i je rozdrabniamy.

Szynkę najlepiej ucieramy na tarce na drobnych oczkach i dodajemy do żółtek. Natkę siekamy drobniutko i dodajemy do całości.

Masę przyprawiamy łyżką oleju, solą, pieprzem, majonezem i mieszamy tak, aby uzyskać gęstą, kremową konsystencję. Każde białko napełniamy łyżeczką masy i układamy na półmisku.

Możemy na wierzch każdego jajka nałożyć odrobinę majonezu do dekoracji.

Smacznego.


 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości