Zbliża się lekka impreza w sobotę i wiecie co będzie podczas niej grane? Żelazne danie na tego rodzaju imprezy: jajka faszerowane. Nie tylko na Swięta, bo ja przygotowuję je na każdą okazję i zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem. Sposobów na przygotowanie tej przystawki jest wiele. Ja zaproponuję tradycyjne jajka faszerowane szynką.
Składniki:
10 jajek, majonez, 20 dag szynki (najlepiej konserwowej, gdyż jest wyrazista w smaku), pół pęczka natki pietruszki, łyżka oleju, pieprz, papryka mielona słodka, sól, sałata.
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo (8 minut dla pewności), obieramy ze skorupek i dzielimy na połówki wzdłużnie. Białka układamy na półmisku, na umytej i odwirowanej sałacie, a żółtka wkładamy do miseczki i je rozdrabniamy.
Szynkę najlepiej ucieramy na tarce na drobnych oczkach i dodajemy do żółtek. Natkę siekamy drobniutko i dodajemy do całości.
Masę przyprawiamy łyżką oleju, solą, pieprzem, majonezem i mieszamy tak, aby uzyskać gęstą, kremową konsystencję. Każde białko napełniamy łyżeczką masy i układamy na półmisku.
Możemy na wierzch każdego jajka nałożyć odrobinę majonezu do dekoracji.
Smacznego.
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości