Łasuch Łasuch
429
BLOG

Schabik

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 21

Było niedawno pieczyste, to dziś znowu, ale innego rodzaju mięso, bo prezcież schab pieczony lubi każdy, prawda? Od dziecka po dorosłego człowieka. Ja na Święta obowiązkowo piekę schab i obowiązkowo z kością. Jest smaczniejszy i bardziej soczysty. Najlepsze w nim jest mięsko przy kostkach. Polecam schab pieczony na kanapki i również jako sztuka mięsa na obiad. 

Schab pieczony


Składniki:

2kg schabu wieprzowego z kością, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziarnisty i mielony, 3 ząbki czosnku, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, olej.

Sposób przygotowania:

Mięso płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i dobrze solimy.

Teraz czas na przygotowanie marynaty:  3 szklanki oleju, 2 łyżki octu balsamicznego, ziele angielskie, pieprz, papryki, pokruszone liście laurowe i rozgnieciony czosnek. Całość dokładnie mieszamy i nacieramy schab, który odstawiamy na noc, żeby przeszedł ziołami.

Następnego dnia  mięso wyjęte z lodówki wkładamy do naczynia żaroodpornego, którego spód smarujemy olejem. Schab wkładamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1,5 godziny podlewając od czasu do czasu wodą.

Po upieczeniu studzimy go i podajemy najlepiej dopiero na drugi dzień, nie zapominając o tym, że najlepiej smakuje z chrzanem, ćwikłą lub żurawiną.

Smacznego.

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (21)

Inne tematy w dziale Rozmaitości