Było niedawno pieczyste, to dziś znowu, ale innego rodzaju mięso, bo prezcież schab pieczony lubi każdy, prawda? Od dziecka po dorosłego człowieka. Ja na Święta obowiązkowo piekę schab i obowiązkowo z kością. Jest smaczniejszy i bardziej soczysty. Najlepsze w nim jest mięsko przy kostkach. Polecam schab pieczony na kanapki i również jako sztuka mięsa na obiad.
Składniki:
2kg schabu wieprzowego z kością, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziarnisty i mielony, 3 ząbki czosnku, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, olej.
Sposób przygotowania:
Mięso płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i dobrze solimy.
Teraz czas na przygotowanie marynaty: 3 szklanki oleju, 2 łyżki octu balsamicznego, ziele angielskie, pieprz, papryki, pokruszone liście laurowe i rozgnieciony czosnek. Całość dokładnie mieszamy i nacieramy schab, który odstawiamy na noc, żeby przeszedł ziołami.
Następnego dnia mięso wyjęte z lodówki wkładamy do naczynia żaroodpornego, którego spód smarujemy olejem. Schab wkładamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1,5 godziny podlewając od czasu do czasu wodą.
Po upieczeniu studzimy go i podajemy najlepiej dopiero na drugi dzień, nie zapominając o tym, że najlepiej smakuje z chrzanem, ćwikłą lub żurawiną.
Smacznego.
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości