Łasuch Łasuch
417
BLOG

Biała kiełbasa

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 5

Przyjęło się w polskich domach, że na Wielkanoc częstujemy gości białą kiełbasą. Danie na świąteczny stół to biała kiełbasa zapiekana w kapuście. Prezentuje się wyśmienicie i tak też smakuje. Biała kiełbasa zapiekana w kapuście zadowoli wasze kulinarne gusta - moje przynajmniej zadowala :)

Biała kiełbasa zapiekana



Składniki:

1kg białej kiełbasy, 1kg kiszonej kapusty, 2 jabłka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2dag suszonych grzybów, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, kostka rosołowa, 10dag smalcu.

Sposób przygotowania:

Kapustę przepłukaną kroimy i dusimy na smalcu do miękkości z dodatkiem pokrojonej w krążki cebuli, pokrojonych, wcześniej namoczonych grzybów, pokrojonych w plasterki jabłek, czosnku, kostki rosołowej i  przypraw. Cały czas podlewamy wodą, żeby się nie przypaliła.

W naczyniu żaroodpornym smarujemy olejem dno, wykładamy 3 uduszonej kapusty kiszonej, na niej układamy kiełbaski i nakładamy na wierzch pozostałą kapustę. Staramy się żeby każda kiełbaska otoczona była kapustą kiszoną.

Całość lekko zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni, ok. 20 minut.

Smacznego.

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (5)

Inne tematy w dziale Rozmaitości