Dalej lecimy ze słodkościami, bo święta to czas opychania się takimi smakołykami. Dzisiaj mazurek kajmakowy, bo to przecież symbol Wielkanocy, a patrząc na pogodę za oknem to już wiadomo, ze Święta tuż, tuż. Aż dziw bierze skąd tyle pomysłów na mazurek kajmakowy. Wprawdzie nie jest to ciasto smakowite, ale ozdobione stanowi cudowną dekorację świątecznego stołu. Polecam mazurek kajmakowy wg mojego przepisu.
Składniki:
30 dag mąki, 20 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 3 żółtka ugotowane na twardo przetarte przez sito, cukier waniliowy, puszka gotowej masy krówka, bakalie.
Sposób przygotowania:
Mąkę, masło, cukier puder, żółtka, cukier wanilinowy dokładnie siekamy i ucieramy. Powstałą masę wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie masę rozwałkowujemy na placek grubości 1cm i pieczemy w temperaturze 200°C około 30 minut. Masę krówkową podgrzewamy i rozsmarowujemy na upieczonym cieście.
Na niezastygniętej masie kajmakowej układamy bakalie w dowolne wzory.
Smacznego.
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości