Łasuch Łasuch
39
BLOG

Agrest już dojrzewa powoli

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 1

Z tego powodu dzisiaj:

Sernik z agrestem

Czas przygotowania: 1 godzin
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 360 kcal
Ilość porcji: 10

Składniki

  • ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (25 dag)
  • 7 łyżek cukru
  • 3/4 kostki masła (15 dag)
  • żółtko
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • 2 szklanki agrestu
  • 20 dag białego sera
  • 15 dag twarożku śmietankowego
  • 8 łyżek cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • łyżka skórki otartej z cytryny
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki konfitury agrestowej
  • cukier puder

Etapy przygotowania

Ciasto: mąkę przesiać, dodać żółtko, cukier i masło, posiekać. Oprószyć solą, wyrobić ciasto. Uformować kulę, obwinąć folią, wstawić do lodówki na 30 minut.

Nadzienie: agrest oczyścić, umyć, osuszyć. Biały ser dokładnie wymieszać z twarożkiem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, skórką z cytryny i budyniem. Dodać agrest, delikatnie wymieszać.

Tortownicę o śr. 28 cm natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy. Spód nakłuć widelcem. Włożyć masę serową. Piec ok. 45 minut w temp. 180°C. Ostudzić w formie.

Sernik wyjąć z formy. Konfiturę agrestową podgrzać, posmarować wierzch ciasta. Oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcie: tutaj!

Smacznego! 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Kultura