Łasuch Łasuch
53
BLOG

Ryba na piątek w wariacji chińskiej

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 2

Przy piątku przepis na potrawkę z ryb, z kuchni chińskiej:

Potrawka rybna w pomidorach

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Kaloryczność: 320 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 60 dag filetów rybnych (z dorsza, łososia)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wina ryżowego
  • strąk zielonej papryki
  • 2 pomidory
  • 1/2 pora
  • ok. 4 cm świeżego kłącza imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • olej
  • sól

Etapy przygotowania

Rybę pokroić w kostkę. Oprószyć solą. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z niewielką ilością zimnej wody, dolać wino. Zanurzyć w płynie rybę. Przykryć folią spożywczą, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce.

Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Pomidory posiekać. Por umyć, pokroić w krążki. Imbir i czosnek obrać, drobniutko posiekać.

Pastę pomidorową połączyć z octem, sosem sojowym i cukrem. Na głębokiej patelni rozgrzać sporo oleju, usmażyć rybę z obu stron, zdjąć z patelni.

Olej ze smażenia odlać, pozostawiając ok. jednej łyżki, ponownie rozgrzać. Dodać czosnek, imbir, por, paprykę, pomidory. Chwilkę smażyć. Dodać sos i mieszając, dusić kilka minut. Włożyć rybę, posolić i od razu podawać.

Pyszne zdjęcie!

Smacznego!:)

 

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Kultura