Łasuch Łasuch
33
BLOG

Za oknem upał, więc polecam chłodnik!

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 4

Pogoda dopisuje (przynajmniej u mnie:, jeść się nie chce, a przynajmniej nic "ciężkiego". Z tego powodu polecam dziś po raz kolejny zupę, ale tym razem chłodnik.


Chłodnik – zupa kuchni polskiej oraz litewskiej. Jak nazwa wskazuje, jest to potrawa podawana na zimno, często na bazie jogurtu, zsiadłego mleka czy kefiru w połączeniu z kiszonymi ogórkami lub botwiną. Najlepiej przyrządzać chłodnik późną wiosną i latem, kiedy pojawiają się świeże warzywa. Jako dodatki stosuje się np. rzodkiewkę, koperek, jajko na twardo, dymkę.- Wiki

 

Chłodnik z botwinki

Czas przygotowania: 45 minut
Kaloryczność: 270 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • pęczek botwinki
  • ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 cebulki dymki
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 150 ml maślanki
  • 1/2 l bulionu jarzynowego
  • 2 jajka na twardo
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

 Liście botwinki pokroić, buraczki umyć. Botwinkę i buraczki gotować w bulionie ok. 10 min.

Rzodkiewki oczyścić, pokroić na grubsze plasterki. Ogórek umyć, pokroić na plasterki. Dymki oczyścić, drobno pokroić, szczypiorek posiekać. Jajka pokroić na kawałki.

Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki obrać, pokroić na plasterki. Do wywaru wlać śmietanę i maślankę.

Dodać botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkę. Wymieszać, przyprawić. Chłodnik wstawić na 2 godziny do lodówki. Udekorować jajkami.

Smacznie wyglądające zdjęcie!

Smacznego!:)

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Kultura