Kontynuujemy temat ziemniaczany. Dzisiaj pyszna zapiekanka z ziemniakami, pomidorami i serem. Coś w sam raz na jesienne dni.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Kaloryczność: 420 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 60 dag pomidorów
- 15 dag mozzarelli
- łyżka masła
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1/2 pęczka pietruszki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na centymetrowej grubości plastry. Pomidory umyć, osuszyć i również pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
Formę do zapiekanki wysmarować masłem. Poukładać w niej kolejne warstwy ziemniaków, pomidorów i mozzarelli tak, aby ziemniaki stanowiły ostatnią warstwę zapiekanki.
Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą, pieprzem i wylać na warzywa z serem. Natkę pietruszki posiekać, oprószyć zapiekankę. Piec około 50 minut w temp. 225°C.
bardzo apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura