Łasuch Łasuch
29
BLOG

Łosoś na czosnkowej bagietce

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 0

na szybko, pyszna kolacja na piątek:

Łosoś na czosnkowej bagietce

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 290 kcal

Składniki

  • 12 kawałków surowego łososia (po ok. 15 dag) l 20 dag wędzonego boczku
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • bagietka l 1/2 kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag parmezanu w płatkach
  • olej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Boczek pokroić w małą kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Kawałki łososia oprószyć solą i pieprzem. Formę natłuścić olejem, ułożyć łososia, posypać boczkiem, polać winem. Piec 20 minut w temp. 180°C.

Miękkie masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i szczyptą soli. Bagietkę pokroić na dość grube kromki, posmarować masłem czosnkowym.

Łososia posypać parmezanem, do piekarnika włożyć kromki bagietki, piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać rybę na bagietce.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Kultura