Łasuch Łasuch
315
BLOG

Pieczyste na święta - kolejna odsłona

Łasuch Łasuch Kultura Obserwuj notkę 4

Kontynuując serial z przepisami na Święta i Wigilię dziś kolejny pomysł na pieczone mięso:

Szynka z tymiankiem

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Kaloryczność: 350 kcal
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 1 kg szynki
  • 3 łyżki Marynaty klasycznej np prymat
  • ząbek czosnku
  • słoiczek musztardy francuskiej
  • jajko
  • pęczek świeżego tymianku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Tymianek opłukać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, utrzeć z marynatą klasyczną i pieprzem. Masą natrzeć szynkę. Włożyć do brytfanny i polać bulionem. Piec 40 min. w temperaturze 200°C, co pewien czas polewając powstającym sosem. Do miseczki wbić jajko.

Dodać bułkę tartą, tymianek i musztardę, wymieszać. Upieczoną szynkę wyjąć z brytfanny i ostudzić. Posmarować pastą tymiankową. Zapiekać jeszcze 15 minut w temp. 200°C, aż skórka się zrumieni.

naprawdę apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Kultura