Kontynuując serial z przepisami na Święta i Wigilię dziś kolejny pomysł na pieczone mięso:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Kaloryczność: 350 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki
- 1 kg szynki
- 3 łyżki Marynaty klasycznej np prymat
- ząbek czosnku
- słoiczek musztardy francuskiej
- jajko
- pęczek świeżego tymianku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Tymianek opłukać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, utrzeć z marynatą klasyczną i pieprzem. Masą natrzeć szynkę. Włożyć do brytfanny i polać bulionem. Piec 40 min. w temperaturze 200°C, co pewien czas polewając powstającym sosem. Do miseczki wbić jajko.
Dodać bułkę tartą, tymianek i musztardę, wymieszać. Upieczoną szynkę wyjąć z brytfanny i ostudzić. Posmarować pastą tymiankową. Zapiekać jeszcze 15 minut w temp. 200°C, aż skórka się zrumieni.
naprawdę apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura