Zdarza się, że niektórzy nie znoszą karpia na Wigilię, więc dziś smaczna alternatywa. Z cyklu przepisy na Wigilię
Etapy przygotowania
■ Filety z łososia norweskiego umyć, osuszyć. Czosnek obrać, drobno posiekać.
■ W misce wymieszać trzy łyżki oliwy z miodem, musztardą, czosnkiem, sokiem
z cytryny, solą i pieprzem. Filety zalać marynatą, przykryć i odstawić w chłodne miejsce
minimum na dwie godziny.
■ Rybę osączyć z marynaty. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym
z oliwą, dolać resztę marynaty.
■ Warzywa i obrane ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Usmażoną rybę podawać
z warzywami, polaną pozostałym sosem miodowym.
Skąd ten kolor łososia?
Dzikie łososie zjadają krewetki, te z kolei odżywiają się algami i planktonem, które wytwarzają substancję nadającą rybie piękny, „łososiowy” kolor.