Rozmaitości 8.03.2013, 00:43 Baba na Wielkanoc Baby, ach te baby… jak mówi autor piosenki, owszem nie ma to jak baby wielkanocne. Na świątecznym stole babka wielkanocna stoi udekorowana jak królowa. Oprócz tego, że jest ładna (bo udekorowana) to jeszcze w...
Rozmaitości 6.03.2013, 12:41 Mazurkowanie Dalej lecimy ze słodkościami, bo święta to czas opychania się takimi smakołykami. Dzisiaj mazurek kajmakowy , bo to przecież symbol Wielkanocy, a patrząc na pogodę za oknem to już wiadomo, ze Święta tuż, tuż. Aż dziw bierze...
Rozmaitości 5.03.2013, 17:33 Na zimno No kto zgadnie co na zimno? :) Ech, za prosta zagadka, każdy zgadnie, że chodzi oczywiście o sernik na zimno , bo o cóż innego? Wczoraj sernik przepis trochę inny a dziś sernik na zimno , bo każdy chyba lubi sernik na zimno...
Gotowanie 4.03.2013, 17:50 Przepis na sernik Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Sernik przepis na sernik to mój ulubiony przepis, no jeden z wielu :)stanowi dla mnie kwintesencję smaków wszelkich ciast i słodkich wypieków. Osobiście najlepiej lubię...
Rozmaitości 3.03.2013, 13:50 Biała kiełbasa Przyjęło się w polskich domach, że na Wielkanoc częstujemy gości białą kiełbasą. Danie na świąteczny stół to biała kiełbasa zapiekana w kapuście. Prezentuje się wyśmienicie i tak też smakuje. Biała kiełbasa...
Rozmaitości 28.02.2013, 01:40 Wielkanocny deser Dawno nic słodkieggo nie było, więc dzisiaj nadganiam. Wielkanocny deser czyli pascha . Bardzo lubię. pascha przywędrowała do naszej kuchni ze wschodu i zadomowiła się na dobre. Przygotowuje się ją na święta wielkanocne...
Rozmaitości 26.02.2013, 16:09 Niezły pasztet Dzisiaj mięsko a dokłądniej pasztet . Rodzajów pasztetów jest wiele, ale ten pasztet jest najsmaczniejszy. Pewnie dlatego, że jest w nim każdy rodzaj mięsa, że jest duszony i przede wszystkim dlatego, że jest domowy....
Rozmaitości 25.02.2013, 23:12 Kwaśna zupa Odpoczywamy dzisiaj trochę od sałatek i wchodzimy w zupy. Słowo żurek oznacza nic innego jak tylko – kwaśny. I właśnie dlatego żurek sam w sobie jest naprawdę kwaśny. Dzięki zakwasowi, na którym jest...