Łasuch Łasuch
519
BLOG

Wielkanocny deser

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 23

Dawno nic słodkieggo nie było, więc dzisiaj nadganiam. Wielkanocny deser czyli pascha. Bardzo lubię. pascha  przywędrowała do naszej kuchni ze wschodu i zadomowiła się na dobre. Przygotowuje się ją na święta wielkanocne w wielu polskich domach, np u mnie. Warto zrobic, bo pascha to wyśmienity i niebanalny deser.

Pascha


Składniki:

1,5 kg świeżego, prawdziwego twarogu (nie gotowego homogenizowanego), 0,5 szklanki śmietany 30%, 0,5 kostki masła, 4 żółtka ugotowanych na twardo jaj, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki olejku waniliowego, bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa i cytrynowa, płatki migdałów (pół szklanki), orzechy włoskie drobno pokrojone (pół szklanki).

Sposób przygotowania:

W tym przepisie najważniejsza rzecz to dobry ser. Twaróg najlepiej żeby był tłusty i suchawy. Przepuszczamy go przez maszynkę (2 razy) i odsączamy przez gazę.

Następnie w misce rozcieramy masło z cukrem i dodajemy do niego stopniowo rozkruszone drobno żółtka, ser i śmietanę. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

Na koniec dodajemy olejek migdałowy i bakalie. Mieszamy i wkładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem dokładnie upychając. Gotowe paschy wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin.

Po wyjęciu z lodówki odwracamy do góry dnem i wykładamy na talerze. Możemy polać sokiem słodko-kwaśnym. Smacznego.

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (23)

Inne tematy w dziale Rozmaitości