Animela Animela
264
BLOG

Wereszczaka

Animela Animela Rozmaitości Obserwuj notkę 5

Jakbym napisała, że chodzi o białą kiełbasę, to pies z kulawą nogą by się nie zainteresował, a jest to przepis z gatunku wybitnych Naprawdę. I nie tylko dlatego, że sama go wymyśliłam, od początku do końca ... Najprostszy i najlepszy przepis na białą kiełbasę - trzeba tylko kupić najlepszą białą kiełbasę ... a to jest o wiele trudniejsze, niż kupno dobrej kiełbasy wędzonej. Każdy sam musi znaleźć źródło i pilnować go, podlewając od czasu do czasu pochlebstwami, aby nie wyschło. Najgorsze jest dodanie zbyt wielu przypraw; a dzieje się tak zawsze, gdy mięso nie jest najwyższej jakości.

Składniki:

8 kawałków białej kiełbasy

2 duże cebule

łyżka tłuszczu (olej lub smalec - przykre to, ale w tym przypadku smalec jest lepszy. A już najlepszy - smalec z wędzonej słoniny. O!)

szklanka rosołu

pieprz, sól, cukier, sok z cytryny albo dobry ocet

opcjonalnie - mała garść dobrych, soczystych, najlepiej zielonych, rodzynek

Sposób przygotowania (choć aż głupio pisać, tak to jest proste)

W garnku rozgrzewamy tłuszcza i smażymy na nim, na średnim ogniu, kiełbasę - aż do porządnego zrumienienia ze wszystkich stron. Uwaga - będzie wystrzałowo i aromatycznie, ale od czego mamy wiosnę i wyciągi? ... Rumianą kiełbasę przekładamy na talerz, a na tłuszczu, na małym ogniu, pod przykryciem szklimy cebulę (wiadomo - trochę to potrwa. Cebula obrana i niedbale pokrojona). Rumianą cebulę zalewamy rosołem (no - nie będę ściemniać: najlepiej, oczywiście, domowym, nie z kostki. Choć, oczywiście ... ale ja zawsze namawiam do robienia większej ilości rosołu i zamrażania w porcjach - czy do sosu, czy do zupy ... ale, oczywiście, wolnoć Tomu w swoim domku!), gotujemy jeszcze kilkanaście minut, po czym studzimy i miksujemy lub przecieramy przez sitko o drobnych oczkach. Doprawiamy sokiem z cytryny, łyżeczką cukru i pieprzem (ewentualnie solą, ale to raczej opcja dla ludzi morza). Wkładamy kiełbasę, podgrzewamy na małym ogniu (ostrożnie, choć raczej nie powinno przywrzeć) do miękkości kiełbasek - pamiętając, że wcześniej były smażone.

Ja czasem dodaję trochę rodzynek; można też dodać łyżeczkę do kawy musztardy.

Jeśli ktoś zna lepszy przepis na białą kiełbasę, to niech mi po prostu wyśle pocztą. Kiełbasę, a potem - przepis :)

P.s. Tak - przyznaję, rzecz nie jest dietetyczna. Kiedyś próbowała odlewać tłuszcz po usmażeniu cebuli, ale jakoś się nie da. Ta skubana po prostu ZNEUTRALIZOWAŁA cały smalec ... Cóż - ostatecznie: kto lubi białą kiełbasę? ..Na pewno nie ja! A raz w roku można sobie pozwolić :)

Animela
O mnie Animela

Jestem człowiekiem - przynajmniej się staram.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (5)

Inne tematy w dziale Rozmaitości