Bronisław Niezgoda-Dywanowski Bronisław Niezgoda-Dywanowski
228
BLOG

Kryzysowe pisanki- poradnik kulinarny.

Bronisław Niezgoda-Dywanowski Bronisław Niezgoda-Dywanowski Polityka Obserwuj notkę 16

Nie ulega żadnej wątpliwości, że wszystko się sypie, a jak się jeszcze nie sypie, to szybko  zacznie się sypać. W myśl porzekadła " Polak potrafi PO szkodzie", proponuję krótki kurs przetrwania, który będzie pomocny przy organizacji nastepnych świąt w zielonym raju.

Wiadomo, że każde świeta mają swoja symbolikę kulinarną i tak Boże Narodzenie karpika a Wielkanoc jajeczko, będąc w zgodzie z tradycją skupimy się na tych dwóch smakołykach.

PO Euro zacznie się jazda.

Nim przejdę do konkretnych receptur i przepisów powiem tylko, że w  2012 będziemy się jeszcze jako, tako czołgać, by w 2013 popędzeni turbodoładowaną inflacją przejść w pełznie do tyłu. To tyle ku pokrzepieniu serc, przechodzimy do gotowania.

 

Karp PO irlandzku

składniki:

szprot

woda

sól

otwieracz do konserw, lub wytrych

talerz

szklanka do udekorowania

Otrzymanego w prezencie imieninowym szprota w oleju za 8.50, kładziemy na stolnicę i zdecydowanym rychem za pomocą otwieracza, lub wytrycha wywracamy go na brzuch. Tak sprawioną rybę nacieramy dokładnie solą i odstawiamy w bezpieczne miejsce. W tym czasie nalewamy wodę z kranu, mieszamy z pozostałym olejem w puszce i polewamy naszą potrawę z wszystkich stron tak, aby żadna ość się nie jeżyła. Po upływie 24 godzin nasza ryba jest gotowa do podania na stół. Wykładamy ją na duży głęboki talerz i dekorujemy szklanką.

Jaja z jaj ala Janusz

składniki:

wydmuszka

sekator

rzeżucha

szpatułka

pół+misek

Dobrzez zachowaną wymuszkę, ściągnetą z ubiegłorocznej choinki, szorujemy szczotką ryżową pod lecąca wodą, aż do uzyskania wymaganego połysku. Następnie ścinamy sekatorem wierzchołki dorodnej rzeżuchy, którą nastepnie miażdżymy na kwaśne jabłko w moździerzu. Tak przygotowane nadzienie zawijamy w gazetę i rolujemy wszystkich dokładnie. Następnie za pomocą szpatułki, delikatnie wciskamy nasz kit w wydmuszkę, uwżając przy tym, by nie uszkodzić jej powłoki i nie zrobić jej krzywdy. Po zakończeniu nabijania w butelkę nasze Wielkanocne jajo wykładamy na pół+misek i dekorujemy  tym, co nam jeszcze zostało pod ręką.

Smacznego jajka i w ogóle dobrości.

PS. Proszę nie przesyłać swoich przepisów, bo są pewnie ohydne i obrzydliwe.

 

 

Prawie statystyczny.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (16)

Inne tematy w dziale Polityka