Tonick Tonick
1061
BLOG

Dziewczyny nie gaście oleju wodą.

Tonick Tonick Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Często zdaża się że gospodyni której zapłonie olej na patelni usiłuje go gasić wodą.

Robi to wlewając wodę wprost we wrzący olej płonący na patelni.

To bardzo duży błąd.

Temperatura płonącego oleju jest bowiem znacznie wyższa niż 100C.

Tak więc woda która się do niego dostanie, natychmiast usiłuje odparować.

Parując woda zaczyna   (z powodu zwiększenia swej objętości) rozbryzgiwać olej, zwiększając znacznie jego powierzchnię, na którą działa płomień, co powoduje jeszcze silniejszy i szybszy jego zapłon.

Dodatkowo olej  rozbryzgiwany  może spowodować wyniesienie ognia poza patelnię.

Można więc otrzymać skutek odmienny od założonego.

Zamiast ugasić olej na patelni możemy zapalić kuchnię.

Tonick
O mnie Tonick

Kliknij Quo vadis Ziemio? Jak studiować W hołdzie Powstaniu - Notka ukryta przez redakcję salon24 pływam jedynie pod prąd

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości