6 obserwujących
520 notek
783k odsłony
28658 odsłon

Dieta Chodakowskiej na płaski brzuch - na czym polega i przykładowy jadłospis

Ewa Chodakowska, fot. Facebook/Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska, fot. Facebook/Ewa Chodakowska
Wykop Skomentuj52

Dieta Ewy Chodakowskiej nie jest typową dietą odchudzającą. Zakłada zdrowe, racjonalne odżywianie. Nie jest dietą eliminacyjną. Jadłospis diety Chodakowskiej składa się z posiłków kalorycznych. Jest przeznaczona dla osób, które uprawiają sport.

Chodakowska - dieta kaloryczna

Posiłki w diecie Chodakowskiej są wysokokaloryczne. Według Ewy Chodakowskiej, nawet jeśli nie ćwiczymy, to spalamy około 1300 kalorii dziennie. Natomiast jeśli uprawiamy fitness lub jakiś sport, powinniśmy dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednio większą dawkę kalorii. Wartość kaloryczna diety Chodakowskiej to od 2000 do 2500 kalorii dziennie.Trenerka fitness przewiduje, że kalorie, które przyswoimy z pokarmem, spalimy podczas ćwiczeń. Dzięki kombinacji ćwiczeń i diety uzyskamy doskonałą figurę.

Oprócz wysokiej wartości kalorycznej naszych posiłków, bardzo duży nacisk kłaść powinniśmy również na pochodzenie tych kalorii. Ewa Chodakowska radzi, aby kalorie w naszej diecie pochodziły głównie z zielonych warzyw, owoców oraz chudego mięsa.

image
Zielone warzywa i mięso - Chodakowskiej dieta na tym się opiera.

Najważniejsze jest dietetyczne śniadanie

Ewa Chodakowska uważa śniadanie za najważniejszy posiłek dnia. Śniadanie zdaniem Chodakowskiej daje nam najwięcej energii i pozwala więcej osiągnąć. To przede wszystkim owsianka z licznymi dodatkami. W jej skład wchodzą takie produkty jak: orzechy włoskie, migdały, suszone plastry bananów oraz pestki dyni czy słonecznika. Przygotowując owsiankę Chodakowskiej powinniśmy zwrócić uwagę na jej wartość odżywczą oraz pyszny smak. Do płatków owsianych wystarczy dodać ulubione owoce i orzechy oraz zalać je mlekiem roślinnym lub wodą.

image
Owsianka może być kolorowa, i za każdym razem inna.

Na drugie śniadanie lub podwieczorek trenerka fitness poleca koktajle dietetyczne - orzeźwiające smoothie albo na bazie jogurtu. Sama dieta jogurtowa Chodakowskiej, przy wyeliminowaniu pozostałych wysokoenergetycznych posiłków, nie jest wskazana, dostarcza bowiem zbyt mało składników odżywczych.

Dieta na płaski brzuch - trening i jedzenie

Chodakowska zaleca w swojej diecie:

  • świeże/suszone owoce bezpośrednio (około godziny) przed ćwiczeniami (jedna – dwie garści w zupełności wystarczą)
  • przed treningiem dobrym pomysłem jest koktajl mleczny (może być z dodatkowymi truskawkami/bananami)
  • trening warto zakończyć spożyciem wyżej opisanej owsianki (ważne, by posiłek spożyć po przerwie 30-45-minutowej)
  • dieta Ewy Chodakowskiej to bardziej styl zdrowego życia i system codziennych treningów, niż typowa dieta – niemniej jest to niezwykle skuteczna metodologia, poprawiająca kondycję psychofizyczną danej osoby.
  • nie wystarczy przez określony czas przestrzegać zasad zdrowego odżywiania, należy zmienić swoje nawyki żywieniowe na stałe.

image
Żeby osiągnąć płaski brzuch oprócz stosowania diety trzeba ćwiczyć.

Dieta Chodakowskiej - przepisy

Oto przykładowy jadłospis Ewy Chodakowskiej.

  • Owsianka truskawkowo-bananowa z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi
    Mleko 1,5 - 2%/mleko roślinne 1 szklanka (250ml)
    Płatki owsiane 3 łyżki (30g)
    Banan ½ średniego (60g)
    Truskawki 2/3 szklanki
    Suszona żurawina 1 łyżka
    Orzechy włoskie 2 sztuki
    Płatki owsiane zagotować z mlekiem. Do ugotowanej owsianki dodać pokrojonego w plasterki banana, przekrojone na pół truskawki, żurawinę oraz posiekane orzechy.image
    Owsianka - pożywne i smaczne śniadanie.
  • Twarożek z awokado i kiełkami słonecznika
    2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
    1/3 średniego awokado (80g)
    1 łyżka kiełków słonecznika (8g)
    2 łyżki jogurtu naturalnego (40g)
    Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
    1 kromka pieczywa razowego (40g)
    Awokado umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ser twarogowy rozgnieść widelcem, połączyć z jogurtem naturalnym, awokado, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Przygotowany twarożek podawać udekorowany kiełkami słonecznika z pieczywem razowym.image
    Do twarożku można sięgnąć po dodatki, np. awokado.
  • Kasza gryczana z warzywami
    Kasza gryczana ½ woreczka
    Cukinia ½ małej
    Papryka ½ średniej
    Cebula ½ średniej
    Fasolka szparagowa ½ porcji (100g)
    Marchew 1 średnia
    Ogórek zielony 1/3 średniego
    Pomidory w puszce ½ puszki
    Natka pietruszki 1 łyżka posiekanej
    Kiełki rzodkiewki
    Oliwa z oliwek 1 łyżka
    Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, papryka
    Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kosteczkę i udusić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Do cebuli dodać obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną fasolkę szparagową oraz obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę marchew. Gdy warzywa będą miękkie dodać ogórka zielonego pokrojonego w kostkę i pomidory w puszce. Całość dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotowe warzywa ułożyć na kaszy, posypać natką pietruszki i kiełkami rzodkiewki.image
    Kaszę gryczaną można przyrządzić na wiele sposobów.
  • Orzeźwiające smoothie z mango, szpinakiem i miętą
    garść świeżego szpinaku (60g)
    1/2 dojrzałego mango
    kilka listków świeżej mięty
    ½ szklanki wody mineralnej
    kostki lodu
    Szpinak opłukać i osuszyć. Zmiksować razem z mango, listkami świeżej mięty i kostkami lodu. Podawać udekorowane listkami mięty i plasterkiem mango.image
    Smoothie ze szpinakiem.
  • Sałatka z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i razowymi grzankami
    ¼ główki sałaty lodowej
    ½ filetu z kurczaka (75g)
    8 pomidorków koktajlowych
    1 kromka chleba razowego
    sok z połowy pomarańczy
    oliwa z oliwek 1 łyżka
    sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
    Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki. Sok z pomarańczy połączyć z łyżeczką oliwy i dokładnie wymieszać na jednolity sos. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kurczaka upiec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Po upieczeniu pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć sałatę, dodać pomidorki, kurczaka, całość polać sosem pomarańczowym. Sałatkę podać z grzankami z chleba razowego.image
    Sałatka z kurczaka.

Dieta Chodakowskiej - efekty

Na swojej stronie internetowej Ewa Chodakowska zamieszcza zdjęcia i wpisy osób, które skorzystały z jej diety. Głównie są to metamorfozy kobiet, które schudły od kilkudziesięciu do kilkunastu kilogramów. Aby dieta Chodakowskiej przyniosła efekty, należy spożywać 5 posiłków dziennie, w odstępach 2-4 godzinnych. Do tego regularnie ćwiczyć, by spalać kalorie, które zjedliśmy z posiłkiem przygotowanym według planu żywieniowego trenerki. Dieta odchudzająca Ewy Chodakowskiej nie polega na głodówkach i eliminowaniu pokarmów, tylko na regularnym jedzeniu kilku pełnowartościowych posiłków dziennie, stąd efekt po dwóch miesiącach może być słabo widoczny.

Wykop Skomentuj52
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie
Współpracujemy z portalem Medme

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości