fot. Instagram/Disfrutar
fot. Instagram/Disfrutar

Wybrano najlepszą restaurację świata. Ranking zdominowały lokale z jednego kraju

Redakcja Redakcja Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 37
Brytyjski magazyn "Restaurant" opublikował ranking najlepszych na świecie restauracji. Niestety w pierwszej 20. nie znajdziemy lokalu z Polski, jest za to pięć hiszpańskich, w tym zwycięska restauracja "Disfrutar" z Barcelony. Dania są z pewnością wyjątkowe, ale też bardzo drogie.

Oto najlepsza restauracja na świecie

Lokal Disfrutar (co po hiszpańsku oznacza "Ciesz się") został otwarty w grudniu 2014 roku obok targu Ninot w samym sercu katalońskiego miasta. Brytyjski magazyn "Restaurant" docenił twórców restauracji za "oryginalne myślenie i przełomowe smaki".

"Disfrutar" w Barcelonie oferuje około 30 dań. Wśród nich: pączek panchino z nadzieniem kawiorowym, kanapka z mrożonym gazpacho, mątwa po tajsku z kokosem, mięso gołębie ze spaghetti, migdałami i winogronami.

"Połączenie genialnie pomysłowych dań, niezrównanej maestrii technicznej i zabawnej prezentacji sprawia, że kulinarne doznania życia są tak samo pełne niespodzianek, jak i wspomnień" - czytamy w opisie restauracji.

Lokal jest prowadzony przez trzech szefów kuchni Oriola Castro, Eduarda Xatruch i Mateu Casañasa, którzy szkolili się w renomowanym lokalu "El Bulli" w Roses w Hiszpanii, który pięciokrotnie znalazł się na szczycie listy 50 najlepszych restauracji, w tym po raz pierwszy w 2002 roku.


Najlepsze restauracje na świecie. Ranking

Wizyta w "Disfrutar" może jednak mocno wydrenować portfel.  Jedzenie standardowego menu kosztuje 290 euro (prawie 1250 zł) - z dodatkowymi plus 160 euro (prawie 700 zł), jeśli chcesz zamówić wino. W ofercie jest też indywidualne menu dla Twojego stolika w cenie od 1 050 do 390 euro za osobę (4500-1700 zł) - im więcej osób przy stoliku, tym mniej kosztuje.


"Disfrutar" w Barcelonie odebrał koronę "Central" w Limie w Peru. Drugie miejsce zajęła również hiszpańska restauracja "Asador Etxebarri", w baskijskim mieście Atxondo. Trzecie miejsce zajęła restauracja "Table de Bruno Verjus" w Paryżu, jedna z najdroższych w stolicy Francji. W pierwszej piątce zestawienia znalazły się jeszcze lokale "Diverxo" w Madrycie oraz "Maido" w Limie - stolicy Peru. Wśród 100 podanych do wiadomości nazw nie ma niestety żadnego lokalu z Polski.

Nagrody zostały wręczone w środę podczas ceremonii w Las Vegas. Lista 50 Best powstała w 2002 roku i szybko stała się międzynarodową alternatywą dla słynnego francuskiego przewodnika Michelin. Tworzy ją ok. 1000 głosujących w 27 regionach na całym świecie - są to szefowie kuchni, krytycy kulinarni oraz podróżnicy, będący smakoszami różnych kuchni.Każdy z nich ma prawo oddania łącznie 10 głosów.


"Disfrutar" i "Table de Bruno Verjus" mają również najwyższe trzy gwiazdki w rankingu Michelin, podczas gdy "Asador Etxebarri" ma jedną.

ja

na zdjęciu restauracja Disfrutar, fot. instagram/Disfrutar



Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj37 Obserwuj notkę

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości