zhongguo zhongguo
104
BLOG

ŻYWNOŚCIOWE RZEŹBY

zhongguo zhongguo Sztuka Obserwuj temat Obserwuj notkę 4

Pochodzenie tej tradycji kulinarnej (食物雕塑 ; Shíwù diāosù) sięga czasów dynastii Tang (618-906). Rozkwit nastąpił w czasach dynastii Song (960-1279).

W tym celu żywność jest krojona i rzeźbiona przy użyciu metod podobnych do rzeźbienia w drewnie lub innych materiałach.

Niniejsza sztuka ukazująca talenty kucharzy jest często prezentowana podczas hucznych bankietów i oficjalnych posiłków. Im ważniejsza uczta, tym ważniejsza będzie rzeźba. Prace są trójwymiarowe i często przedstawiają kwiaty, ryby, ptaki itp. Na ślub można znaleźć rzeźby w melonie przedstawiające znak „podwójnego szczęścia” (囍 ; shuāngxǐ) image

 smoka i feniksa, będace symbolami długowieczności.

image 

                                                                                        image


image


Przed wyborem tematu swojej rzeźby kucharz powinien znać cel przyjęcia, liczbę gości itp. Tożsamość, narodowość, pochodzenie etniczne i wyznanie każdego gościa mogą być również brane pod uwagę. Wybór owoców lub warzyw do wyrzeźbienia zależy oczywiście od tematu, który będą reprezentować.

                       image

image I tak do okrągłego przedmiotu wybierzemy arbuza, melona, jabłko, dynię  image


do owalnego batat  image

do długiego cukinię  image

marchewkę image image 

                                                                            image


lub bakłażan  image


Głównymi produktami używanymi do rzeźbienia są dynia, arbuz, kabaczek, ogórek, marchew, cebula, bakłażan, burak, brokuł, kiełki dzikiego ryżu, seler, pomidory, jajka...

                          image


Podobnie jak w przypadku rzeźby klasycznej, artysta zaczyna od zgrubnego definiowania formy, później skupia się na szczegółach. 

                            image


image Narzędzia użyte do rzeźby są od prostej łyżki po formę, przechodząc przez nóż i wszelkiego rodzaju nożyki i dłutka.

W Chinach regularnie odbywają się konkursy rzeźbienia w jedzeniu. Wiele z tych prac można podziwiać na różnych targach spożywczych, które odbywają się w kraju.

image  

                                                                           image image

zhongguo
O mnie zhongguo

CHINY - to moja pasja i powołanie. KRAJ, w którym jest najwięcej ludzi do polubienia. JĘZYK, HISTORIA, KULTURA, TRADYCJA ... wszystko mnie interesuje. Wśród moich podróży po Chinach losy wiodą mnie tam gdzie jest zawsze coś do odkrycia </&lt NAGRODA ''za systematyczną prezentację kultury chińskiej i budowanie mostów pomiędzy narodem chińskim i polskim'' (2012 rok)"

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura