zhongguo zhongguo
1458
BLOG

MAGICZNY OCET

zhongguo zhongguo Chiny Obserwuj temat Obserwuj notkę 16


     5000 lat pne ocet był używany przez Babilończyków jako przyprawa i środek konserwujący, a od 2000 roku pne stosowany do odkażania ran.


Biblia mawia :

"Nazirejczyk był absynentem nie tylko wina, ale i wszystkich sfermentowanych napojów, ale także octu ... ".

 W czasach starożytnych ocet winogronowy lub palmowy spożywano głównie w celu zaspokojenia pragnienia. W starożytnym Rzymie istniało gorzkie octowe wino rozcieńczone wodą z dodatkiem żółtka kurzego. Był to znany napój z Nowego Testamentu przeznaczony dla Jezusa z Nazaretu, aby ugasić jego pragnienie podczas ukrzyżowania.


image  "Sąd Ostateczny" Michała Anioła

   Początkowo ocet był głównie wykorzystywany ze względu na swe właściwości antyseptyczne. Dzięki niemu została powstrzymana „Czarna Śmierć” będąca największą epidemią w dziejach ludzkości w Europie XIV-tego wieku. Straszliwa epidemia wybuchła w Azji Środkowej, prawdopodobnie w Chinach. Zawędrowała do Europy Jedwabnym Szlakiem poprzez Krym, docierając do basenu Morza Śródziemnego i do całej Europy.

Ocet stał się popularny na europejskich dworach i był używany w celach kosmetycznych. W tym samym czasie został również użyty do odkażania wody z Sekwany przed jej wypiciem i ugaszał również pragnienie.

Początki wytwarzania octu w Chinach datuje się na 3 000 lat temu.


                                                     image


    Chiński ocet poddawany jest długiemu procesowi starzenia, który przynosi smak z lekko wędzonymi niuansami. Jest on często porównywany do octu balsamicznego. Ocet ten jest uzyskiwany w drodze fermentacji kleistego ryżu. Można go również wytwarzać z pszenicy, prosa i sorgo. Ma głęboki brunatny kolor, jest pachnący i słodki,  pochodzi z miasta Zhenjiang leżącego w  prowincji Jiangsu, na południe od rzeki Jangcy.


                                                 image


   Biały ocet to bezbarwna lub jasnożółta ciecz, otrzymana w wyniku fermentacji ryżu lub wina ryżowego. Mniej kwaśny i słodszy niż ocet znany na Zachodzie. Jest używany jako dodatek do sezonowych jasnych potraw warzywnych.

Jego rolą nie jest zmiana koloru potraw przy jednoczesnym nadaniu im pikantnego smaku.    image

   W północnej prowincji 山西, Shānxī jedną ze specjalności miasta Taiyuan 太原 jest ocet lao chen cu ( 山西老陈醋).

W tej prowincji istnieje długa tradycja wytwarzania octu. Jest on trochę mocny i trochę kwaśny, wspaniale towarzyszy pierożkom z dość bogatym i tłustym farszem.

                                                                     image


Ocet z Shanxi, jest jednym z czterech najlepszych w Chinach.

 Słynie on z koloru, zapachu, alkoholu i kwasowości.

Ponadto im dłuższy jest czas przechowywania octu, tym bardziej jest on pachnący, a jego smak jest coraz lepszy. Ponadto nie pleśnieje latem i nie zamarza  zimą. Jego kolor jest ciemnopomarańczowy. Stanowi on wyjątkowy produkt o doskonałej jakości.

                                                     image

Ocet z Shanxi zawiera do 18 rodzajów wolnych aminokwasów, z których 8 jest potrzebnych organizmowi ludzkiemu, a także witaminy, które mogą pobudzać wydzielanie soku żołądkowego, hamować poziom cukru we krwi i zmniejszać stężenie lipidów we krwi.

Specjał jest bogaty w aminokwasy, kwasy organiczne, cukry, witaminy i sól. Ma unikalne działanie relaksujące naczynia krwionośne i obniża poziom trójglicerydów.

Jest produkowany z drożdży, sorgo, jęczmienia i innych wysokiej jakości zbóż.

W dystrykcie Qingxu w Taiyuan znajduje się stara ceglasta fabryka octu Baoyuan, ozdobiona drewnianymi rzeźbami. Została ona przebudowana w 2006 roku.


                                                       image


W salach wystawowych eksponowane są surowce i procedury, takie jak parowanie, fermentacja, palenie, filtrowanie octu w/g starych procesów produkcji. Przybory, narzędzia i ubrania z czasów dynastii Ming i Qing są również wystawione.  

                                                     image

Ponadto, w dwóch salach poświęconych rolnictwu i wytwarzaniu octu, są pokazane narzędzia rolnicze związane z produkcją i sztuką produkowania octu w różnych chińskich epokach. Jednocześnie można znaleźć wiele starych dokumentów i książek na ten temat. Jest to demonstracja bogactwa kulturowego i historycznego starego octu Shanxi.

W tym miesiącu stworzono nawet recepturę lodów octowych w Taiyuan.

                                                image    image

zhongguo
O mnie zhongguo

CHINY - to moja pasja i powołanie. KRAJ, w którym jest najwięcej ludzi do polubienia. JĘZYK, HISTORIA, KULTURA, TRADYCJA ... wszystko mnie interesuje. Wśród moich podróży po Chinach losy wiodą mnie tam gdzie jest zawsze coś do odkrycia </&lt NAGRODA ''za systematyczną prezentację kultury chińskiej i budowanie mostów pomiędzy narodem chińskim i polskim'' (2012 rok)"

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Polityka