Prezes Zarządu Prezes Zarządu
444
BLOG

Rosną ceny produktów nabiałowych...

Prezes Zarządu Prezes Zarządu Handel Obserwuj temat Obserwuj notkę 10

kiedyś - w czasie podróży pociągiem - krajobraz za oknem wprawdzie bywał różny, ale na obszarach wiejskich nie było miejsc wolnych od wypasających się krów. Produkcja wiejska wiązała się z hodowlą zwierząt oraz z uprawą roślin. Od lat 90. XX w. wiele zmieniło się. Zlikwidowano hodowlę w małych gospodarstwach rolnych, pojawiły się bardzo duże gospodarstwa hodowlane... i zrezygnowano z uprawy roślin przemysłowych.

image

https://www.google.pl/search?q=polskie+rasy+byd%C5%82a,+foto&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiUisbD4anVAhWGHJoKHRdUC4EQ7AkIRw&biw=1067&bih=759#imgdii=bCLjBbGbua-GEM:&imgrc=zL9jKhYKAdC5TM:


Ale nie zadbano o przetwórstwo. Wcześniej krochmal wytwarzany z ziemniaków został zastąpiony jakimś chemicznym substratem importowanym zza granicy. Niezależnie naturalne włókna roślinne (len, bawełna) zostały zastąpione włóknem syntetycznym - odpornym na zgniatanie, także bez konieczności usztywniania krochmalem...

Ziemniaki czy jęczmień straciły też znaczenie jako surowiec gorzelniany. Polskie gorzelnie trafiły na złom. A alkohol z zużycia około 30 litrów na średniego obywatela aktualnie dobiega stu litrów na gardło...

Tyle, że nie jest to alkohol produkowany z polskiego surowca i przez polskie przedsiębiorstwa...

image

osełka masła, którą można przygotować samodzielnie..., https://www.gospodarz.pl/aktualnosci/przetworstwo-spozywcze/produkcja-masla-i-odtluszczonego-mleka-w-proszku-w-polsce.html


Wyroby mleczarskie: jeszcze nadal w małych ośrodkach położonych "daleko od szosy" jest prowadzona produkcja mleczna - ale polskie mleko jest przejmowane przez zagraniczne przetwórnie - stąd też i ceny produktów są przeliczane na polski rynek wg oficjalnej taryfy Euro/PLN - stąd i relacja ilości produktu w zamian za złotówki jest nad wyraz drastyczna...

Warto zastanowić się - na ile polityka gospodarcza Unii Wolności (czy ktoś ją jeszcze pamięta ?) z początku lat 90. XX w. doprowadziła do zapaści gospodarczej, którą doświadczamy. A ceny masła - cóż - produkowane przez przemysł niemiecki bazują na relacjach europejskich. My w Polsce jeszcze długo nie dorównamy standardom unijnym, bo nie są one dla nas - o czym warto jednak pamiętać !


http://tv.se.pl/wiadomosci/24-godziny-wydanie-z-26072017,30366/


Samodzielne wykonanie porcji masła

Masło jest produktem wytwarzanym bezpośrednio w gospodarstwie rolnym, na bazie własnego surowca. Produkcja masła jest prosta. Potrzebne jest mleko, które pozyskujemy z hodowli krów. Jedna krowa daje dziennie około 10-15 litrów mleka. Przy jednym udoju. Krowy można doić dwa, nawet trzy razy dziennie.

Pozyskane mleko zawiera około 3% naturalnego tłuszczu, który w kilka godzin w sposób naturalny oddziela się od mleka. Ten tłuszcz to śmietana.

Można uzyskać jej większą ilość, jeżeli mleko zostanie poddane odwirowaniu.

Śmietana - nadaje się do konsumpcji bezpośredniej, ale drogą prostego przetwarzania można nadać jej dłuższy okres trwałości. Śmietanę poddaje sie wirowaniu, w wyniku czego tłuszcz zaczyna oddzielać się od wody i zbryla się tworząc bryłę masła. To masło można uformować do postaci przyjętej w obrocie handlowym, w niskich temperaturach można przechowywać je przez dłuższy czas. Oddzielająca się woda nosi nazwę maślanki. W gospodarstwach rolnych jest podstawą do skarmiania młodych zwierząt, w szczególności do konsumpcji przez świnie.

Aby samodzielnie spróbować, jak smakuje prawdziwe masło wyrabiane wprost w gospodarstwie rolnym, nie trzeba drogich inwestycji. Wystarczy jednorazowo kupić bańkę śmietany - z 10-15 litrów śmietany jednorazowo.

Tę śmietanę można potraktować dokładnie takim samym narzędziem, jak mieszalnik do farby stosowanej przy malowaniu pomieszczeń... Zwykłą wiertarka z prętem z odpowiedni wygiętą końcówką także nadaje się do tego celu.

Ubitą śmietanę, gdy wydzieli się z niej masło - należy poddać osuszeniu - czyli odcieknięciu z niej nadmiaru wody. Wystarczy taką gałkę maślaną "wygłaskać" zwykłą łyżką - i otrzymujemy zdrowy, gotowy produkt wprost do smarowania chleba...


image

Przyrząd do produkcji masła stosowany w gospodarstwie rolnym, opis pracy tym urządzeniem - zobacz: https://pl.wikipedia.org/wiki/Maselnica




nauczyciel zawodu i praktyk

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Gospodarka