Smakoszek Smakoszek
1563
BLOG

Pożytki płynące z posiadania glinianego garnczka ...

Smakoszek Smakoszek Kultura Obserwuj notkę 6

 

Ano . jak  w tytule stoi, pożytki płynące z posiadania stosownego  glinianego ganczka są rozliczne ...

Można w nim mleko na kwaśne postawić  ,  można zakwas na żurek nastawić ... Można  ( jeśli na nim pisze MJUT )  -  za przykładem pewnego Misia o Małym  Rozumku - przechowywać złocisty,pachnący  miodek .

Ale , jeśli  garnczek jest dobrze wypalony ( ja kupiłem taki śliczny , pękaty,litewskiej produkcji -  przygotować  w nim pyszną potrawę, zwaną przez naszych sąsiadów zza Buga - ŻARKOJE ....

Garnczek oczywiście już posiadamy, teraz potrzeba trochę składników :

- ziemniaki                 

- marchewka, papryka,cebula  , grzybki  - ew. inne warzywa

- mięso  -  wołowina, karkówka  itd . 

żarkoje - składniki

 

 

W garnczku  ( bo jak pisałem już -  takowy posiadamy  ) układamy warstwami  : 

układamy

- ziemniaki w kostkę
- marchewka , papryka, cebula,grzybki - pokrojone i podsmażone na
oliwie ( posypać solą i pieprzem )
- mięso  ( wołowina ) w duzych kawałkach,podsmażona - doprawiona solą,pierzem , kminkiem  i majerankiem
- warzywka jak w p. 2
- ziemniaki

do tego pół szklanki  rosołku z 1-2 łyżkami przecieru pomidorowego , 3 ząbki czosnku  -   drobniutko posiekane ( nie wyciskać - siekać  ! ) . Gdzieś tam po drodze dokładamy listek laurowy i ze 3 kulki ziela angielskiego ...

Rozgrzewamy piekarnik do tp.   180-200  stopni  i  wkładamy garnczek   ...  tak na godzinkę ...

W oczekiwaniu na potrawę, popijamy czerwone winko ... Żarkoje powoli dochodzi , dusząc się w garnczku i wypełniając całe mieszkanie  fantastycznym zapachem ....

I w końcy ostrożnie wyjmujemy z piekarnika garnczek , przekładany do miseczki zawartość   i spożywamy , obficie podlewając czerwonym winem .. 

Smacznego !

żarkoje

Pluszak

miś pluszowy, miejscami nieco przetarty ....

 

 

 

 

 

 

 

 

Smakoszek
O mnie Smakoszek

Łasuch na dobroci wszelkie. Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. . Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje. Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską. Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój! Wasz Smakoszek!

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura