Ale nie nowina mi to.
Chyba założę sobie działalność gospodarczą pt - "narażanie się & prowokowanie nieodpłatne lub na zlecenie".
Niech tam, bo będzie to potrawa z torebki czyli jak mawiają na dzikiej, wielkopolskiej prowincji - z papierka.
Kupujemy następujące składniki na powiedzmy 5-6 osób ( + zgrzewka piwa jareckiego dla kucharza/ 7+ 1 w pamięci)
- Torebka Knorra pt.- Kurczak zapiekany z papryką w śmietanie, przepisu na tylnej stronie torebki nie czytamy coby sobie w głowie nie psuć
- jakie 3/4 do kila kurczaka, ja kupuję tzw. ćwiartki, które trybuje i jest to 3 razy taniej niż kurzęcie piersi ( za przeproszeniem feministek )
- mięso kroimy na kawałki, skrapiamy piwem ( ale oględnie coby cennego płynu nie marnować), solimy, pieprzymy, ja kilka kropel octu balsamicznego dodaję, może być ocet winny albo i wino i szczyptę cukru, odstawiamy niech kruszeje
- ze dwie/trzy papryki kroimy, kilka pieczarek, jedną, średnią cebulę, ząbek czosnku, puszkę z czerwoną fasolą odsączamy
- zawartość torebki mieszamy z dużym kubełeczkiem chudej śmietany, a mały z jogurtem/kefirem na boku trzymamy
- mięso podsmażamy pare minut na łyżce oleju, ja to robie w takiej 3 litrowej brytfannie.
- zestawiamy z ognia, po chwili dodajemy paprykę, cebulę, czosnek, fasolę. Mieszamy, dodajemy pitos torebkowo/śmietanowy i dolewamy jogurt, mieszamy. Posypujemy ziołami prowansalskimi, wcześniej tartym serem i papryką w proszku. Wcześniej wtykamy w garnek palec coby na słoność i pieprzność zawartość zbadać.
- Pakujemy do piecyka 200C na jakie 25 minut.
Można jeść z chlebem, ryżem, grzankami. Sos śmietanowy ma dominować.
A ta torebka jest tylko pkt. wyjścia.
Igła
Łasuch na dobroci wszelkie.
Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. .
Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje.
Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską.
Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój!
Wasz Smakoszek!
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura