Smakoszek Smakoszek
64
BLOG

Narażę się Jejmość Aldze - WSP Prezesowej Smakoszka

Smakoszek Smakoszek Kultura Obserwuj notkę 22

Ale nie nowina mi to.

Chyba założę sobie działalność gospodarczą pt - "narażanie się & prowokowanie nieodpłatne lub na zlecenie".

Niech tam, bo będzie to potrawa z torebki czyli jak mawiają na dzikiej, wielkopolskiej prowincji - z papierka.

Kupujemy następujące składniki na powiedzmy 5-6 osób ( + zgrzewka piwa jareckiego dla kucharza/ 7+ 1 w pamięci)

- Torebka Knorra pt.- Kurczak zapiekany z papryką w śmietanie, przepisu na tylnej stronie torebki nie czytamy coby sobie w głowie nie psuć

- jakie 3/4 do kila kurczaka, ja kupuję tzw. ćwiartki, które trybuje i jest to 3 razy taniej niż kurzęcie piersi ( za przeproszeniem feministek )

- mięso kroimy na kawałki, skrapiamy piwem ( ale oględnie coby cennego płynu nie marnować), solimy, pieprzymy, ja kilka kropel octu balsamicznego dodaję, może być ocet winny albo i wino i szczyptę cukru, odstawiamy niech kruszeje

- ze dwie/trzy papryki kroimy, kilka pieczarek, jedną, średnią cebulę, ząbek czosnku, puszkę z czerwoną fasolą odsączamy

- zawartość torebki mieszamy z dużym kubełeczkiem chudej śmietany, a mały z jogurtem/kefirem na boku trzymamy

- mięso podsmażamy pare minut na łyżce oleju, ja to robie w takiej 3 litrowej brytfannie.

- zestawiamy z ognia, po chwili dodajemy paprykę, cebulę, czosnek, fasolę. Mieszamy, dodajemy pitos torebkowo/śmietanowy i dolewamy jogurt, mieszamy. Posypujemy ziołami prowansalskimi, wcześniej tartym serem i papryką w proszku. Wcześniej wtykamy w garnek palec coby na słoność i pieprzność zawartość zbadać.

- Pakujemy do piecyka 200C na jakie 25 minut.

Można jeść z chlebem, ryżem, grzankami. Sos śmietanowy ma dominować.

A ta torebka jest tylko pkt. wyjścia.

Igła

Smakoszek
O mnie Smakoszek

Łasuch na dobroci wszelkie. Najaktywniejsi uczestnicy bloga którzy podzielą się swoimi przepisami na "małe conieco" dostąpią zaszczytu przynależnośći do "Elitarnego Klubu Kapuścianego Głąba". Warunek konieczny, należy chociaż raz w życiu zjeść ze smakiem wyciętego z głowy kapusty właśnie głąba.. . Zapraszam do zamieszczania sobie znanych przepisów na delicyje. Przepisy na cudeńka zamieszczamy wchodząc na blog za pomocą wyżej wymienionego loginu i hasła. To, co zamieścisz sławetne grono łasuchów salonu24.pl. skomentuje pod kreską. Smakoszek oddaje się do dyspozycji - wpisz swój kulinarny przebój! Wasz Smakoszek!

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (22)

Inne tematy w dziale Kultura